Ulu Cami havlulu abdest dönemi

Ulu Cami havlulu abdest dönemi

Bursa Ulucami'de yaklaşık bir yıl önce abdest aldıktan sonra ıslak ayakla cami halılarına basılmasının önüne geçmek için şadırvanlar kapatılmıştı.Tepki çeken uygulamadan sonra farklı bir çözümle geri dönüldü.

Bu yıl Ulu Cami bahçesinde yapılan düzenleme ve dış cephede iyileştirme çalışmalarını yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi, abdest alanların tek seferlik kullanabilecekleri küçük havlu uygulaması başlattı. Türk-İslam mimarisinin en önemli eserlerinden olan Bursa Ulu Camii içindeki şadırvanda abdest almak, ıslak ayaklarla halılara çıkılmasından dolayı koku oluştuğu gerekçesi ile yasaklanmıştı. Ulu Cami Koruma Derneği tarafından halıların ıslanması nedeni ile camide koku oluştuğu gerekçesi ile abdeste yasaklanan şadırvanlar, dernek yönetiminin değişmesi ile havlu yöntemi ile yeniden açıldı. Ulu Cami ile özdeşleşen şadırvan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin de devreye girmesi ile yeniden açıldı. Bu süreçte Başkan Altepe ile Ulucami Koruma Derneği Eski Başkanı İbrahim Aydın arasında tartışmaya da neden olan şadırvanların kapatılması, cami derneği yönetiminin değişmesi ile sona erdi. Ulu Cami içinde ki şadırvan, yeniden abdest almaya açılırken, Büyükşehir Belediyesi tarafından havlu yöntemi geliştirildi. Yeniden abdest almaya açılan şadırvanın kenarına Büyükşehir Belediyesi tarafından konulan tek kullanımlık, temiz kurulanma havlular kullanılmakta.

VATANDAŞLAR YENİ UYGULAMADAN MEMNUN

Büyükşehir Belediyesince Ulu Cami'de görevlendirilen Mahmut Tanrıkulu, Ulu Camideki uygulamanın yaklaşık 20 gün önce başladığını belirterek, "Ulu Camii'de daha önce şadırvanlarda abdest alan insanların ıslak ayaklarla halılara çıkıp nem ve kokuya sebep oldukları gerekçesi ile burada abdest almak yasaklanmıştı. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin devreye girmesi ile şadırvanlar yeniden kullanıma açıldı." dedi. Şadırvanlar etrafına konulan stantlarda vatandaşa verilen havluların kullanıldıktan sonra Büyükşehir Belediyesi çamaşırhanesinde yıkandıktan sonra tekrar camide kullanıma sunulduğunu anlatan Tanrıkulu, "Tek kullanımlık havlularla vatandaş el, yüz ve ayaklarını sildikten sonra kirli sepetine atılıyor. Havlular daha sonra yıkanarak yeniden kullanımı sunuluyor. Vatandaşlar bundan çok memnun ve bu uygulamanın devamını istiyor." şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :