Uludere faciası Predatör hatası mı

Uludere faciası Predatör hatası mı

Predatörler gösterdi, F-16’lar PKK’lı diye kaçakçıları vurdu!

Türkiye dün güne kahreden bir olayla başladı. Önceki gece insansız hava araçları (İHA) ve termal kameralar Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Ortasu köyünün karşısında, sınırın Irak tarafında kalabalık bir grubu saptayınca, savaş uçakları bölgeyi bombaladı. Ancak bombardımanda hayatını kaybeden 35 kişinin terörist değil, sigara ve mazot kaçakçılığı yapan köylüler olduğu ortaya çıktı.

İHA VE TERMAL KAMERALARDAN İZLENDİ

PKK'nın hem yurt içindeki hem de Irak topraklarındaki kamplarına yönelik hava operasyonlarından biri önceki gece gerçekleştirildi. Ancak bu operasyon korkunç bir hatayı beraberinde getirdi. İnsansız hava araçları (İHA) ve termal kameralar Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyünün karşısında sınırın Irak tarafında kalabalık bir grubu saptayınca, savaş uçaklarının yaptığı bombardımanda 35 kişi öldü.

Bombardımanın ardından köylüler, ölenlerin PKK'lı değil Ortasu ve Gülyazı köylerinden Irak'a kaçak sigara ve mazot getiren 18-20 yaşlarındaki siviller olduğunu ileri sürdü. Bombardıman sırasında katırlardaki yakıt bidonlarının alev aldığı, cesetlerin çoğunun yandığı ileri sürüldü.

Vali: Olay araştırılıyor

Bu iddiaların ardından Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, olayın tüm yönleriyle araştırıldığını bildirdi. Bir süre sonra da Şırnak Valiliği Kriz Merkezi'nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Irak'ın ilimiz Uludere ilçesine yakın sınırında gerçekleştirilen hava harekatında 35 kişi hayatını kaybetmiş, 1 kişi yaralanmıştır. Konu ile ilgili gerekli adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denildi. Uludere'de operasyon

TSK: Terörist istihbaratı

Ölenlerin sivil olduğu iddiaları üzerine büyük tepki yağarken, öğle saatlerinde Genelkurmay Başkanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınır ötesi harekatı, TBMM tarafından 17 Ekim 2007 tarihinde kendisine verilen ve birer yıllık sürelerle yenilenen yetki gereği sürdürüldüğü hatırlatıldı:

SİNAT-HAFTANİN'DEN TERÖRİST GELDİĞİ BİLGİSİ

Terör örgütünün son dönemde verdikleri kayıplar için misilleme talimatı verdikleri ve bu doğrultuda Sinat-Haftanin'e çok sayıda terörist gönderildiği bilgisi alındı. Çeşitli kaynaklardan alınan istihbarat ve yapılan teknik analizler sonucunda, içlerinde örgüt elebaşılarının da bulunduğu terörist grupların sınır hattındaki karakollara yönelik saldırı hazırlığı yaptıkları anlaşıldı ve birlikler ikaz edildi.

PATLAYICILARI YÜK HAYVANLARIYLA SOKTUKLARI BİLİNİYOR

Geçmişte bölücü terör örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırılarda, teröristlerin, kullandığı ağır silah, cephane ve patlayıcıları yük hayvanları ile Irak'tan getirerek sınırdan içeri soktukları, teslim olan terörist ifadelerinden bilinmektedir.

İNSANSIZ HAVA ARACI TESPİT ETTİ

28 Aralık 2011 günü saat 18.39'da, Irak sınırları içinde bir grubun hareket halinde olduğu İHA görüntüleriyle tespit edildi. Bölgenin teröristler tarafından sıkça kullanılan bir yer olması ve geceleyin hududumuza doğru bir hareketin tespit edilmesi üzerine saat 21.37-22.24 arasında hedef ateş altına alındı. Olayın meydana geldiği yer, terör örgütünün ana kamplarının konuşlu olduğu, sivil yerleşim bulunmayan, Irak kuzeyindeki Sinat-Haftanin bölgesidir. Olay hakkında idari ve adli inceleme ve işlemler devam etmektedir.

Adli Tıp Şırnak'a taşındı

Akşam üstü açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, ölenlerin sigara kaçakçılığı yapan siviller olduğunu itiraf etti. Aileler ölenlerin otopsi için Malatya'ya gönderilmesini istememesi üzerine Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Adli Tıp raporu için gerekli tüm imkanlar Şırnak'a gönderildi.

Katırlarda cesetler

Bombardıman bölgesindeki cesetlerin bir kısmı, köylüler tarafından traktör ve katır sırtlarında Ortasu Köyü'ne getirildi.

'Sarhoş atlar zamanı' gibi

Bu korkunç olay, İranlı ünlü yönetmen Bahman Gobadi'nin 'Sarhoş atlar zamanı' filmini hatırlattı. İran-Irak-Türkiye sınırında yaşayan bir Kürt ailesinin dramının anlatıldığı filmde, zor kış şartlarında kaçakçılıkta kullanılan atlara ayakta kalmaları için alkol veriliyor. Savaşın enkazı ve halkın yoksulluğunun sahne sahne gözler önüne serildiği filmde, bölge halkı geçim derdi uğruna sınır güvenliğinin ateşi altında kalıyor, hem kendi hayatını hem de katırlarını kaybediyor...

KORUCU VE ÖĞRENCİLER DE VAR

Ölenlerden 28'i aynı aileden

Bombardımanında ölen Ortasu ve Gülyazı köylerinden 35 kişinin kimliği açıklandı. Çoğu 30 yaşın altında ve 14-20 yaş arasında olan, aralarında korucu ve öğrencilerin de bulunduğu belirtilen ve 28'inin Ortasu Köyü'nde birbirine akraba Encü soyadını taşıyan ölen 35 kişinin kimliği şöyle: Seyit Enç, Özcan Uysal, M. Ali Tosun, Nadir Alma, Adem And, Yüksel Ürek, Salih Ürek,Mehmet Encü, Nevzat Encü, Hamza Encü, Şervan Encü, Cemal Encü, Osman Encü, Şıvan Encü, Bilal Encü, Mahsum Encü, Salih Encü, Haki Encü, Serhat Encü, Savaş Encü, Çetin Encü, Selahattin Encü, Bedran Encü, Hüseyin Encü, Aslan Encü, Cevat Encü, Selman Encü, Zeydin Encü, Orhan Encü, Fadıl Encü, Vedat Encü, Cihan Encü, Fikret Encü, Hüsnü Encü, Erkan Encü.

Şırnak Emniyeti'nden aldığımız bilgilere göre, bu 19 kişinin terör ve kaçakçılık sicillerinin olmadığı belirtildi.

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI:

'Asker önümüzü kesti kaçarken bomba yağdı'

Olaya tanık olan köylüler, bombardımanda 4 savaş uçağının yer aldığını söyledi. Gülyazı köyünde yaşayan ve bombardımandan kaçmayı başaran Servet Encü, sınır ötesinden mazot ve gıda maddeleri aldıktan sonra dönüş yolunda saldırıya uğradıklarını anlattı. Gülyazı Karakolu'na bağlı askerler tarafından yollarının kesildiğini belirten Encü, "Yeniden sınır ötesine kaçarken, F-16 uçakları bomba yağdırdı. Patlamanın etkisiyle yere düşmüşüm ve karın içinde gömüldüğüm için beni fark etmemişler. Çok sayıda arkadaşım ve akrabam yaşamını yitirdi. Çoğundan haber alamıyoruz" dedi.

İsmini vermeyen bir diğer görgü tanığı da şunları anlattı: "Ölenlerin çoğu lise mezunu... İşsiz oldukları için gidip mazot almışlar. Mazottan aldıkları para 50 lira. Arkadaşım en son 9'da arayıp, 'Anne geliyoruz' demiş. Olay yerine gittim. Sınırın 150 metre bu tarafında insan parçaları gördüm. Kiminin kolu, kiminin kaburgaları, kiminin bacağı... Katırların parçalarını gördük. Katırlar mazot yüklüydü. Bunlar 40 kişilik grup. 3 kişi sağ kurtulmuş. Bu enkazın altında kalanların çoğunda mermi izi bulunmuş. Hepsi benim akrabam."

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.