Uludere olayında Türkiye'ye tuzak kuruldu

Uludere olayında Türkiye'ye tuzak kuruldu

34 köylünün yaşamını yitirdiği Uludere olayıyla ilgili raporda, önemli detaylara yer aldı.

34 vatandaşın hayatını kaybettiği Uludere olayına ilişkin soruşturma sürerken olaya ilişkin hazırlanan ve Başbakanlığa gönderilen bir raporda önemli tespitlerde bulunuldu.

OLAY NASIL OLDU, KİME FAYDA SAĞLADI

SABAH'ın edindiği bilgiye göre incelenen Uludere Raporu'nda "Türkiye'ye komplo düzenlendi" tespiti yapılıyor. Raporda Uludere olayında bölge ülkelerinin parmağı olduğu tespiti yapılıyor ve şüpheler iki bölge ülkesinde toplanıyor. Raporda ayrıca "Olay nasıl oldu, kime fayda sağladı?" sorularının yanıtları aranıyor ve "Olayın muhtemel sonuçları nasıl olacaktır, olaya dair temel tespitler ve çözüm önerileri" ile bazı tavsiyelerde bulunuluyor.

TUZAK KURULDU

Uludere olayının tamamıyla bir "tuzaklama" olduğunun belirtildiği raporda "Çıplak gözle bakıldığında olay kaçakçı-köylülerin savaş uçakları tarafından bombalanması olarak görünse de derin bir hadiseyle karşı karşıya olduğumuz muhakkaktır" deniliyor. Raporda şu ifadeler yer alıyor : "Bu olayın arkasında Hakkari ve Çukurca saldırılarında olduğu gibi PKK'nın ötesinde bir gücün rolü vardır. Olayın kurgulanması profesyonelce hazırlanmış bir eylem planını ortaya koymaktadır."

DERİN ŞÜPHE

Raporda olayın dış bağlantılarından, bazı ülke ve bu ülkelerin kullandığı PKK'lılardan "Bölgede bu nitelikte ve bu ölçekte bir olay tasarlayacak birkaç ülke vardır" ifadeleriyle söz ediliyor. Hakkari'de yola döşenen mayınla sekiz askerin şehit olduğu saldırı anımsatılarak bu tür olayların "Hakkari olayında görüldüğü üzere bu ülkelerden alınan sufleler ve lojistikle mümkün hale geldiği" vurgulanıyor. Olayın arkasındaki muhtemel ülkelere ilişkin "Bölgede bu nitelikte ve ölçekte bir olay tasarlayacak iki ülke vardır" ifadeleri yer alıyor. Raporda ayrıca Uludere olayına ilişkin beş maddelik çözüm önerisi sunuyor:

ALGI YÖNETİMİNE ÖNEM

PKK ile mücadelede algı yönetimine savaş yönetiminden daha fazla önem verilmeli.

KORUCULUK REHABİLİTE EDİLMELİ

Koruculuk sistemi rehabilite edilmeli ve peyderpey kaldırılmalıdır. Kaldırılmayacaksa korucuların onuru rencide edilmemelidir.

KAÇAKÇILIĞA ÖNLEM

Hızla sınır kapıları açılmalı ve ülkeye giren çıkan kayıt altına alınmalıdır. Böylece devlet hem vatandaşlarını koruyacak hem de PKK'nın kaçakçılardan vergi almasını engellemiş olacaktır.

KARAKOLLARIN YERİ DEĞİŞSİN

Sınır karakollarının mümkünse yeri değiştirilmeli, değiştirilemiyorsa fiziksel olarak güçlendirilmeli, güçlendirilemiyorsa kapatılmalıdır.

YAYLA YASAKLARI KALDIRILSIN

Yayla yasakları kaldırılmalı ve hayvancılığı teşvik eden tedbirler alınmalıdır. Arıcılık bölgede hızla yayılmaktadır.

KÖY BOŞALTMALARDA TAZMİNAT ÖDENMELİ

Köyleri boşaltılan vatandaşlara terör tazminatları ödenmeli ve köylünün güvenliği sağlanmalıdır.

HEDEF SIKIŞTIRMA

Raporda PKK'nın hükümeti güvenlikçi paradigmaya mahkum etmek istediği vurgulanıyor ve şu tespitler yapılıyor : "Bu olay en çok PKK'ya, sonra bazı bölge ülkelerine fayda sağlamıştır. Son dönem yürütülen başarılı operasyonlarla nefesi kesilen PKK için bu olay hayat öpücüğü olmuştur. Bilinçli biçimde geri çekilen örgüt "bahara hazırlanmakta" olduğu propagandasını yaymakta ve adım adım hükümeti güvenlikçi paradigmaya mahkum etmek istemektedir."

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.