Uludere'deki feci kazada ihmal!

Uludere'deki feci kazada ihmal!

Türkiye'yi derinden üzen,10 şehidin ölümüne neden olan Uludere'deki feci kazanın sebebi araştırılırken ilginç bir bilgi ortaya çıktı.

Uludere'nin Gülyazı ve Ortasu bölgesinde yolcu taşımacılığı yapan köy korucusu Mehdi Tosun (35), görev değişimi yapacak olan güvenlik güçlerine de ulaşım hizmeti sağlıyordu. Kazanın olduğu gün yolcularını taşıdıktan sonra üs bölgesine giden Mehdi Tosun, Gülyazı köyünde ikamet eden ve kendi koyunlarını otlatan Soner Ürek'in (16) yanında durdu. Tosun, Ürek'in hayvanlarını otlattığı bölgede bulunan çeşmeden soğuk su içtikten sonra balata ve disklerin çok ısındığını söyleyerek üzerlerine su döktü.

Soner Ürek'in anlattığına göre şoför Tosun fren disklerine soğuk su döktükten sonra üs bölgesinde bulunan askerleri almaya gitti. Üs bölgesine yakın bir yerde bulunan Gülyazılı iki aile de arabaya binmek istedi ancak yer olmadığı için seyahat edemedi.

Aileler bahçelerinde topladıkları sebzeleri arabaya yükledikten sonra Tosun, askerlerle birlikte üs bölgesinden tümene doğru hareket etti. Üs bölgesi ile alayın bulunduğu yerin alçakta olması nedeniyle minibüs inerken sürekli fren yapmak zorunda kaldı. İçinde 18 kişinin olması nedeniyle fren disklerine aşırı yük bindi.

Kazanın olduğu bölgeye gelen minibüsün iddialara göre disklerinde problem çıktı ve savrulduktan sonra keskin kayalıkların bulunduğu dere yatağına düştü. Diyarbakır'da 25 yıldır tamircilik yapan Celal Toprak, fren balatasına ve disklerine soğuk su dökmenin büyük bir yanlış olduğunu söylüyor.

Toprak, "Balatanın soğuması için sıcak diskin üzerine su döküldüğü zaman ani soğumadan dolayı yamulma, eğilme, çatlama meydana geliyor. Soğuk bir bardağa ani bir sıcak su konulduğu zaman nasıl çatlıyorsa diskte de aynı oluyor." diye konuşuyor. Toprak, disklerin ısınması durumunda aracın bir süre bekletilmesinin en doğrusu olduğunu vurguluyor.

Şırnak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cemal Tong ise Şırnak bölgesinde meydana gelen kazaların büyük kısmının yollardan kaynaklandığını aktarıyor. Yolların yapıldığını ancak gerekli özenin gösterilmediğini söyleyen Tong, ince bir kaplamanın ardından mıcırın dökülüp öylece bırakıldığını, kaplamanın altındaki çukurların düzeltilmediğini kaydediyor.

Uludere'de kazayla ilgili çalışmalarının devam ettiğini anlatan Tong, bir aracın sürekli yokuş aşağı inmesinin ve fren yapmasının disklere zarar verdiğini ifade ediyor. Tong, "Fren yapıldığı zaman direksiyon titriyorsa diskte bir problem olduğu anlaşılmalı ve dikkat edilmelidir. Son kazanın bu nedenle olup olmadığını kesin bir dille söyleyemeyiz." diye konuşuyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.