Uluslararası Balkan Üniversite’sinde 2023-2024 akademik yılı açılış töreni düzenlendi

Uluslararası Balkan Üniversite’sinde 2023-2024 akademik yılı açılış töreni düzenlendi

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te faaliyet gösteren Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde 2023-2024 akademik yılının başlaması dolayısıyla bir tören düzenlendi.

ÜSKÜP (AA) – Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te faaliyet gösteren Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde 2023-2024 akademik yılının başlaması dolayısıyla bir tören düzenlendi.

Törene, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Agim Nuhiu, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, İBU Rektörü Prof. Dr. Lütfi Sunar’ın yanı sıra İBU temsilcileri, ülkedeki Türk kurum ve kuruluş temsilcileri, öğrenciler ve diğer davetliler katıldı.

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Pendarovski, burada yaptığı konuşmada, İBU’nun 17 yıldır gelişiminde sürekli bir yükseliş eğilimi gösterdiğini ifade ederek, “Bana göre, bu kurumun özel bir katma değeri, öğretimin birçok dilde gerçekleşmesidir. Çünkü çok etnik gruptan oluşan ve çok kültürlü bir ortamın, özellikle bilimsel araştırma noktasında öğrencileri küreselleşen dünyaya daha iyi hazırladığına derinden inanıyorum.” dedi.

Öğrencilere, mümkün olduğu kadar çok bilgi edinmeleri tavsiyesinde bulunan Pendarovski, ülkenin kalkınması için bilginin ve gençlik enerjisinin gerekli olduğunu belirtti.

Türkçe, Arnavutça ve İngilizce olarak ‘başarılar dilerim’ diyen Pendarovski, “Hepinize sağlık, mutluluk ve başarı diliyorum. Öğrencilere ilginç içeriklerle dolu çalışmalar ve kendilerini daha iyi insan yapacak yeni bilgi ve beceriler edinmelerini diliyorum.” diye konuştu.

- “Sabırlı olmayı da bilelim, emeklerinizin karşılığını mutlaka alırsınız”

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Sekizkök de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde kurulan İBU’nun eğitim, öğretim, araştırma ve geliştirme alanlarında kendini sürekli yenileme hedefiyle ilerlediğini takdirle gözlemlediklerini söyledi.

Eğitime yatırım yapan ülkelerin, ekonomik kalkınmada öne çıkan ve fark yaratan ülkeler olduğunu söyleyen Sekizkök, şunları söyledi:

“Üniversitede edindiğiniz birikimlerin üzerine sürekli olarak yeni şeyler inşa etmeniz gerekiyor. Unutmayalım ki sadece eğitim kurumları değil her yer dersliktir. Yaşamın olduğu her yerde ders yapılır ve ders alınır. Tüm birikimlerinizi değerlendirirken mutlaka sağduyunuzu kullanınız. Her zaman düşünen, diyalog kuran, tartışan ve öz eleştiri alışkanlığı oluşturan bireyler olmayı hedefleyelim. Toplumsal dayanışmaya özen gösterelim ve insan sevgisini, yaşantımızın eksenine oturtalım. Sabırlı olmayı da bilelim, emeklerinizin karşılığını mutlaka alırsınız.”

Büyükelçi Sekizkök, İBU’nun Diş Hekimliği Fakültesine bağlı “İBU Dent” Diş Kliniği’nin bugün hizmete açmanın mutluluğunu da yaşadıklarını söyledi.

İBU Rektörü Sunar ise 200 öğretim görevlisi ve 7 fakültedeki yaklaşık 4 bin öğrencisiyle İBU’nun gelişmeye devam ettiğini ifade etti.

İBU’nun, Kuzey Makedonya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde önemli rol oynadığına işaret eden Sunar, karşılıklı saygı ve dostluğun sembolü olduğunu vurguladı.

Sunar, “Etrafımızdaki dünya hızla gelişiyor ve bununla birlikte karşılaştığımız zorluklar da gelişiyor. Ancak bu zorlukların üstesinden gelmemizi ve bunları fırsatlara dönüştürmemizi sağlayan şey eğitime, araştırmaya ve yeniliğe olan sarsılmaz bağlılığımızdır. İBU'da öğrencileri sadece bugünün dünyasına hazırlamakla kalmıyoruz, aynı zamanda onları yarının dünyasını şekillendirmek için ihtiyaç duydukları beceri, bilgi ve değerlerle donatıyoruz.” diye konuştu.

Öğrencilere de hitap eden Sunar, artık çalışma, keşfetme, yenilik yapma ve fark yaratma sırasının onlarda olduğunun altını çizdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.