Ümraniye ve Cumhuriyet bombaları kardeş çıktı

Ümraniye ve Cumhuriyet bombaları kardeş çıktı

İkinci Ergenekon davasında alınan karar üzerine yaptırılan bilirkişi raporunda Cumhuriyet gazetesine atılan el bombaları ile Ümraniye'de ele geçirilen el bombalarının aynı yıl üretildikleri tespitine yer verildi.

Soruşturma kapsamında Mersin'de bulunan el bombalarından bazılarının Ümraniye'de ve Fikret Emek'ten ele geçirilen el bombalarının bazıları ile benzerlik gösterdiği kaydedildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ilk iki Ergenekon davasına ilişkin ele geçirilen mühimmatlara ilişkin gönderilen bilirkişi raporunda Ümraniye'de ele geçirilen el bombaları ile ilgili bilgilere yer verildi.

Mahkemenin Cumhuriyet gazetesine atılan bombalar ile Ümraniye'de bulunan 27 adet el bombasının kafile numaralarının aynı olup olmadığı sorusu raporda, Ümraniye'de ele geçirile bombaların arasında fünye grubu üzerinde TAPA M204 A2 KF-MKE-169 5-85 ibareleri bulunan 2 adet el bombası olduğu,10 Mayıs 2006 tarihinde atılan el bombasının fünye grubunda ise M204 A2 KF MKE 173-9-85 ibaresinin yazılı olduğuna dikkat çekildi. Raporda, "Bu iki fünye grubu karşılaştırıldığında ikisinin de üretim yılının 1985 olduğu, birinin üretim tarihinin mayıs diğerinin eylül olduğu, kafile numaralarının ise birinin 169 diğerinin 173 olduğu görülmektedir. Bu tür el bombaları ve mühimmatlarla ilgili yapılan irtibatlarda birinci kriter, üretim yılları karşılaştırılır, üretim yılları tutuyorsa daha sonra üretim ay ve kafile numaraları karşılaştırılır. Bu olayda da söz konusu el bombalarının üretim yılları aynı, üretim ay ve kafile no'ları yakın olmaları sebebiyle bu durumun soruşturmayı yapan veya araştırma yapan görevlilerce dikkate alması amacıyla irtibat raporu da gösterilmiştir." denildi. Ayrıca bombaların gövdelerinin ayrı fünyelerinin yarı tutulması durumunda dahi saklanmasının güvenli olmadığı da kaydedildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Beşiktaş Adliyesi, Adli Emanet Deposunda yapılan keşif sırasında Ümraniye'de ele geçirilen 27 adet el bombasının bulunduğu sandığın üzerinde ıslak ıslak mendil ile yapılan temizlik sonrasında sandığın Şakir Zümre Patlayıcı Fabrikası'nda 1935 yılında TNT tahrip kalıplarını ambalajlamak için üretilen "Tahrip Kalıbı Sandığı" olduğu değerlendirildi.

23-30 Nisan 2006 tarihlerinde Mersin'de Kuyuluk mevkiinde köylüler tarafından bulunan malzemeler arasında ZZA Şakir ve ŞŞİ TUMEHAFA İstanbul" ibareli TNT patlayıcı madde kalıplarının bulunduğu belirlenmiş, bu malzemeler arasında bulunan bir adet DM 41 el bombasının Ümraniye'de bulunan el bombalarından 1 adet DM 41 el bombası ile benzerlik gösterdiği kaydedildi. Mersin'de bulunan malzemelerden bazılarının Fikret Emek'ten ele geçirilen malzemelerle de benzerlik gösterdiği tespit edildi.

Ümraniye'de yapılan aramada ele geçirilen el bombalarından M26 el bombalarının üretim yıllarının Aralık 1952'de Mayıs 1953, MKII el bombalarının Kasım 1953 olduğu belirlendi.

Ankara Zir Vadisi'nde yapılan aramada ele geçirilen M49 Yüzey Aydınlatma tuzaklarının Kasım 1953'te üretildiği, M26 el bombalarının ise ekim 1955 yılı üretimi olduğu kaydedildi.

Eskişehir'de Fikret Emek'in annesinin evinde 26 Haziran 2007 tarihinde bulunan210 gramlık TNT kalıplarının KK.Mu.Fb 1950 üretimi olduğu belirlendi. Raporda "Üretim yılları açısından değerlendirildiğinde, 1950-1955 yılları arasında üretildikleri dikkat çekmektedir." denildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.