Üniversite kontenjanları arttırıldı

Üniversite kontenjanları arttırıldı

YÖK Genel Kurulu'nda görüşülen 'üniversiteye girişte kontenjan artışları' konusunda karar çıktı. Ancak 5 üye karşı görüş bildirdi.


Karara göre, devlet üniversiteleri yüzde 15, vakıf üniversiteleri de yüzde 20 arttı.

5 ÜYE KARŞI ÇIKTI

YÖK Genel Kurulu devam ederken YÖK'ün 5 üyesi Prof. Dr. Engin Ataç, Prof. Dr. Mustafa İlhan, Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Prof. Dr. Fikret Şenses ve Bülent Serim kontenjan artışlarına karşı bir yazı yayımladılar. Yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Bir ön çalışma yapılıp, farklı bilim dallarına ilişkin işgücü gereksinimi göz önüne alınmadan, yeni kurulan üniversitelerde kurumsallaşma süreci tamamlanmadan, başlangıç aşamasında alt birimler ve kontenjanlar bilimsel yöntemlerle saptanmadan, gerekli koşullar oluşturulup öğretim elemanı ve yeterli alt yapı sağlanmadan, günlük isterlere ve koşullara bağlı olarak öğrenci kontenjanı verilmesi, Yükseköğretim Kurulu'nun işlevine, yükseköğretim kavramına ve anayasal kurallara uygun düşmemektedir. Ayrıca, günlük isterler doğrultusunda hareket edilmesi, çelişkili kararlar verilmesine de neden olmakta, bu çelişki, üniversiteler arasında farklılık yaratmaktadır. Bu nedenle, herhangi bir plana ve programa dayanmadan öğrenci kontenjanlarının artırılmasının doğru olmadığı düşüncesiyle karara katılmıyoruz."


Etiketler :