Üniversiteler MASON kıskacında

Üniversiteler MASON kıskacında

Üniversitelerde yeni eğitim dönemi başlarken masonlar da boş durmuyor.

Vakit Gazetesinin haberine göre 28 Şubat Süreci'nde burs dağıtma kararı alan masonlar, bu yıl da 624 Laik, çağdaş, Atatürkçü gençler öğrenciye burs verecekler. Masonların yanlızca burs değil, başka planları da var.

İşte o haber;

" Üniversitelerdeki mason hocaların tavsiyeleri, diğer referanslar ve kişisel başvuruların incelenmesiyle kapsamlı mülakatlar yapılarak dağıtılan burslarla “Laik, çağdaş, Atatürkçü gençler” yetiştirilmesi öngörülüyor. Burs alan öğrenciler, her ay bir gün masonlarla bir araya gelmek zorunda.

Kısa adını, masonluğun önemli sembollerinden birisini oluşturan “gönye”den aldığı ileri sürülen Gön-Bir ile Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası, bursiyerlere gelir elde edebilmek için her yıl Ankara'da yaklaşık 3 bin masonun katıldığı “panayır” düzenliyor. Masonlara destek veren kuruluşlar arasında NATO da bulunuyor. Gazeteci Can Dündar da, konferansla masonların bursiyerler için gelir elde etmesine katkıda bulunuyor. Topkapı Sarayı'nda içkili toplantılar yapılmasına göz yuman Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı da konferanslarıyla masonlara destek veren bir diğer isim.

Kökü dışarıda karanlık kuruluş masonluk, bu yıl da elini üniversitelerin üzerinden çekmiyor. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın 1997 yılında aldığı karar uyarınca üniversite öğrencilerine burs verme uygulaması bu yıl da devam edecek. Masonlar, 2009-2010 eğitim sezonunda 624 öğrenciye eğitim bursu dağıtacak.

BURS DAĞITMAYA 28 ŞUBAT SÜRECİ'NDE KARAR VERDİLER

Masonlar, 28 Şubat Süreci'nin başlangıç yılı olan 1997 yılında, hem localar hem de aynı yıl kurulan Gönül Birliği Derneği üzerinden üniversitelerde burs verilecek öğrenci arayışına girişti. Kısa adını, masonluğun önemli sembollerinden birisini oluşturan “gönye”den aldığı ileri sürülen Gön-Bir, o tarihten itibaren her yıl burs verilen öğrenci sayısını arttırdı.

KAPSAMLI ARAŞTIRMA VE MÜLAKAT YAPIYORLAR

Burs vererek, “Atatürk ilkelerine bağlı, laik görüş ve düşüncelerle donatılmış, çağdaş, aydın gençler” yetiştirmeyi amaçladıklarını belirten Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası ile Gön-Bir, bu vasıflara sahip üniversite öğrencisi bulabilmek için üniversitelerdeki mason hocaların da yardımıyla fakültelere kayıt yaptıran öğrencileri incelemeye alıyor. Ayrıca referansla veya kendiliğinden gelen öğrenciler de burs değerlendirme sistemine sokuluyor. Burs verme karar süreci, kapsamlı mülakatlar sonucunda tamamlanıyor. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın verilerine göre, loca ve Gön-Bir, 2004 yılında 353 öğrenciye burs sağladı. Ayrıca ülke çapındaki localar kendi bünyelerinde 156 öğrenci okuttu. Burs uygulaması 2005 yılında ise bin 200 öğrencinin işleme konulması ve 200 öğrenci ile mülakat yapılması sonucunda gerçekleştirildi. Aynı yıl sadece Ankara'da mason eşlerinden oluşan “hemşireler” de 44 öğrencinin eğitim masraflarını üstlendi. İzmir'deki mason locaları ise 71 öğrenciye burs verdi.

HER AY ÖĞRENCİLERLE TOPLANTI VAR

Belirlenen kurallara göre bursa hak kazanan öğrenciler, her ayın ilk pazar günü o şehirdeki masonlardan oluşan “Eğitim Komisyonu” ile toplantı yapmak zorundalar. “Eğitim Komisyonu”, bursiyerlerle bir araya geldiği toplantılarda, öğrencilerin okullarıyla ilgili yaptığı açıklamaları dinliyor, değerlendirmelerde bulunuyor, varsa herhangi bir sorunla ilgili müdahale kararı alıyor.

Masonlar, burs kaynakları sağlayabilmek için çeşitli etkinlikler düzenliyorlar. Bu kapsamda; Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yardım amaçlı konserler verirken, Devlet Tiyatroları da salon kapatan masonlar için gala programları gerçekleştiriyor. Ayrıca, Gön-Bir Ankara'daki masonların katılımıyla yaklaşık 3 bin kişilik bir “panayır” düzenliyor. Bir tür kermes organizasyonu olan “panayır”larda gelir getirecek etkinlikler gerçekleştirilirken, masonlara yakın bilim adamı, gazeteci, yazar ve sanatçılara konferans verdiriliyor. Geçtiğimiz günlerde bir kadınla öpüşürken objektiflere yakalanan ve bunun üzerine eşinden boşanma kararı almak zorunda kalan gazeteci Can Dündar da, destek amacıyla geçtiğimiz yıllarda masonlara bir konferans vermişti. Topkapı Sarayı'nda içkili toplantılar yapılmasına göz yuman Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı da konferanslarıyla masonlara destek veren bir diğer isim. Masonlar yine burs harcamalarında kullanmak üzere 2004 yılında NATO'dan da kaynak temin etmişlerdi. "






Etiketler :