Üskül'den Askeri Cezaevine Ziyaret

Üskül'den Askeri Cezaevine Ziyaret

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, İlk Kez Bir Askeri Cezaevinde İncelemelerde Bulundu.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ve CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir'le düzenledikleri basın toplantısında, Mamak Askeri Cezaevi'ne yaptıkları ziyaret hakkında bilgi verdi.

 

Üskül, ziyaret sırasında Cezaevi Müdürü tarafından kendilerine genel bir brifing verildiğini, daha sonra heyet olarak cezaevini gezdiklerini anlattı.

 

Üskül, "Cezaevi şartlarını çok yakından görme imkanımız oldu. Kapalı ve açık alanları, telefon konuşmalarının yapıldığı yerleri gezdik. 3 koğuşa rastgele girerek tutuklu ve hükümlülerle görüştük. Onların şikayetleri olmadı, talepleri olmadı. Sadece 'af çıkacak mı?' diye sordular. Bina çok eski olmasına rağmen, fiziki şartları son derece uygundu. 300 kapasiteli cezaevinde 160 tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Çok temiz ve bakımlı. Çok ciddi sağlık sorunlarında her türlü sağlık imkanı sunuluyor. Görevliler ve tutuklular aynı yemeği yiyor. Kantinde bulamadıklarını dışardan siparişle isteyebiliyorlar. Günde bir, bir bucuk saat havalandırmaya çıkıyorlar. Görevliler de genellikle askerlerden oluşuyor. Çok olumlu izlenimlerle ayrıldı." şeklinde konuştu.

 

Üskül, sivil ve askeri cezaevleri arasında çok büyük farklılıklar bulunduğunu, buranın şatlarının sivil cezaevlerine kıyasla çok daha iyi olduğunu söyledi.

 

Üskül, herhangi bir şikayet üzerine gitmediklerini anlatırken, "Daha önce haber vermemiştik. Cezaevinin son anda haberi oldu. Bundan sonra da askeri cezaevlerine ziyaretlerimiz olacak. Bundan önce sivil cezaevlerinden gelen şikayet üzerine gidiyorduk, ancak bu cezaevlerinden şikayet gelmeden gittik." İfadelerini kullandı.

 

Üskül, cezaevindeki ziyaretleri sırasında iki tutuklunun Türkçe bilmeyen annesi ve babasıyla Kürtçe konuştuğunu aktardı.

 

CHP'li Özdemir de niye böyle bir gündemde askeri cezaevlerine gittiklerini anlayamadığını belirterek, "Sanki 'askeri de denetliyoruz' izlenimi yaratılmaya çalışılıyor. Tabi ki komisyon olarak askeri cezaevlerine gideceğiz ama şikayet yok, bir şey yok böyle bir gündemde gitmekten rahatsız oldum." yorumunda bulundu.

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici ise 1980 İhtilali'nde uzun süre yattığı Mamak Cezaevi'ne ilk kez gittiğini kaydetti. Ekici, kendisi için ayrı bir yeri olan cezaevinin o günden bu yana çok değiştiğini ifade etti.

 

Ekici, komutanların toplu istifa resti iddialarına ilişkin bir soruya ise, "Böyle bir şeyi düşünmek bile istemiyorum. Eğer böyle olursa bütün kurumlar altında kalır. Herkes aklıselimle hareket etmeli." karşılığını verdi.

 

Etiketler :