Uslu: Torba yasa canımızı yakacak

Uslu: Torba yasa canımızı yakacak

Hak-İş Başkanı Salim Uslu, kayıt dışı istihdamdan dert yandı. Bu yöndeki taleplerinin torba yasada da karşılanmadığını ifade eden Uslu, "Bu torba yasa canımızı yakacak. Bunu görüyoruz.'' dedi.

Hak-İş Başkanı Salim Uslu, kayıt dışı istihdamdan dert yandı. Bu yöndeki taleplerinin torba yasada da karşılanmadığını ifade eden Uslu, "Bu torba yasa canımızı yakacak. Bunu görüyoruz.'' dedi.

Avrupa Birliği Hibe Projesi Tanıtım Toplantısı Anitta otelde yapıldı. Haber İş Sendikası tarafından hazırlanan ve Çorum Şehit Öğretmen Fatih Tekin Mesleki Eğitim Merkezi'nin ortak olduğu projeye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, Çorum Valisi Nurullah Çakır, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türkiye Haber İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, ve çok sayıda idari müdür katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Haber İş Sendikası Başkanı Ali Akcan, proje hakkında bilgi verdi. Akcan, "Dünyada kayıt dışı istihdamın olmadığı hiç bir ülke yoktur. Ancak bu ülkemizde çok daha fazla TÜİK verilerine göre ülkemizde istihdam edilen 23 milyon 195 bin çalışandan 10 milyon 353 bini kayıt dışı olarak çalışmaktadır. Bu oran ülkemizde çalışanların yüzde 44,8'ine tekabül etmektedir kayıt dışı çalışanların oranı tarımda çok daha büyük orandadır.'' dedi.

Hak-İş Başkanı Salim Uslu, konuşmasında, kayıt dışı istihdama değindi. Uslu, "Kayıtdışı meselesi memleket meselesi. Kayıtdışı ekonomi, kayıt dışı istihdam tolere edilebilir boyutları çok aştı. Aynı zamanda kayıtdışı toplumsal sorumlulukları ihlal edilmesi, ertelenmesi anlamına geliyor. Kayıtdışı istihdam, sadece kamu finansmanına yönelik bir sorun olmak ötesinde; işletmeler arasında haksız rekabet olmaya devam ediyor. Beraberinde kayıtdışı siyaseti de besliyor. Bu torba yasa canımızı yakacak. Bunu görüyoruz. Ama iş yargısının kısa sürede karar vermesini kolaylaştıracak düzenlemelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.'' diye konuştu.

Çorum Valisi Nurullah Çakır ise konuşmasında şehirde yapılan projelerden bahsetti. Çakır, ''Çorum'da kayıt dışı istihdamı engellemek için Samsun merkezli bir proje daha gerçekleştirdik. Hitit Sanayicileri ve İş adamları Derneğimizin (HİTİTSİAD) yaptığı kadın istihdamını destekleme projesi de kayıtdışı istihdamı engellemek içindir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, "İnsanlar çalışabilmek için kayıtdışı olsun ne olursa olsun her şeyi kabul ediyorlar. Bunun en büyük nedeni diğer ülkelere göre bizim işsizlik oranının yüksek olması. Bir diğer nedeni ise sosyal yardımlar. İnsani bir yardım ama sırf bu yardımların devamı için insanlar kayıtdışı çalışıyor." diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :