Usta yazar Çetin Altan mason mu?

Usta yazar Çetin Altan mason mu?

Yazar ve çevirmen Solmaz Kamuran, Nuriye Akman'ın TRT Haber'de sunduğu "Akılda Kalan" programına çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 Kiraze, Minta, Çanakkale Rüzgarı gibi romanları ve Çetin Altan'ın yaşam öyküsünü anlattığı "İpek Böceği Cinayeti" gibi eserleriyle tanınan Solmaz Kamuran, aynı zamanda "Safiye Sultan" Üçlemesi ve "Bir Hürrem Masalı" gibi popülerkitapların da çevirmeni...

Nuriye Akman'ın TRT Haber'de sunduğu "Akılda Kalan" programına katılan ve Akman'ın sorularını yanıtlayan Solmaz Kamuran, "İbrahim Müteferrika"yı konu edindiği son romanı "Macar" ve eşi Çetin Altan hakkında ilginç açıklamalar yaptı.

"Türklerin matbaaya direnişi tarihi bir yalan... "

Nuriye Akman, Akılda Kalan'da Solmaz Kamuran'a son romanı "Macar"da tarih kitaplarında yazdığı gibi gericilerin matbaaya karşı direnişinden neden söz etmediğini sordu. Tarihte kayda değer bir direnişin olmadığını ve bunun tarihi bir yalan olduğunu söyleyen Kamuran "Tarih iktidarlar tarafından daima farklı biçimde yazdırılabilir. Tarihçi devletten para alıyorsa her şeyi yazamaz. Tarihçiler bunu bir eleştiri olarak almasınlar ama bence somut olarak bu böyle. Tarihçi de hayatını nerede kazanacak" dedi. Solmaz Kamuran, çok büyük bir gerici hareket olarak lanse edilen Patrona Halil isyanında bile matbaaya kimsenin karışmadığını söyledi.

Çetin Altan Hala mason mu?

Nuriye Akman'ın Solmaz Kamuran'a eşi Çetin Altan'ın hala mason olup olmadığını sorması üzerine Kamuran, "Çetin Altan'ın mason olduğuna dair bir belge bilmiyorum. Ama mason olduğunu herkes kadar biliyorum. 15 yıldır birlikteyiz, bir kere bile locaya gittiğini görmedim. Ama gidiyor olsa da bu kötü bir şey değil." dedi. Kamuran ayrıca, mason locaları hakkında "Doktorsunuzdur veya televizyon programcısısınızdır. Sizin kendinizde ne varsa yaptığınız işten de o kadar değerlendirebilirsiniz. Herkes aynı değildir. Toplumsal bir cemiyettir. Mason vardır, locaya bir iş ayarlayabilir miyim diye gider. Gerçekten bu işin özünü konuşmak için gidenler de vardır. Çetin Altan giderse bu işin özünü konuşmak için gider. Zaten Çetin Altan herkesin sustuğu yerde başkaları konuşurken sıkılır. Onun anlatacağı daha fazla şey var." şeklinde konuştu.

Solmaz Kamuran, Referandum Tartışmalarına Nasıl Bakıyor?

Nuriye Akman'ın Solmaz Kamuran'a referandum tartışmaları hakkında görüşlerini sorması üzerine Kamuran, "Bugünün sorunu değil diye bakıyorum. Bir silsile halinde gelmiş. Demokrasiye inanıyorum. Bu ülkeyi her kesimden, etnik kimliğiyle, dini kimliğiyle derleyip toparlayacak, onları yukarıya taşıyacak olan sistem demokrasidir. Bunun için de barajın azaltılmasını istiyorum" diyerek görüşlerini açıkladı. Kamuran, referandumda oyunun "Evet" olacağını söyledi.



AKILDA KALAN

Nuriye Akman'ın sunduğu Akılda Kalan, Perşembe günleri saat 20.10'da TRT Haber'de ekrana geliyor. Yapım ve yönetimini Aynur Çelebioğlu ve Mustafa Özkurt'un yaptığı programın danışmanlığı/konuk koordinatörlüğü İrem Şık ve Can Uludağ'a ait

Etiketler :