Üstad 47 yıl önce yazmıştı

Üstad 47 yıl önce yazmıştı

Necip Fazıl, 47 yıl önceki yazısında CHP'nin 1948'de kendi komisyonunun okullarda din eğitimine başlanması kararına bile şüpheyle baktığını yazmıştı.

Necip Fazıl Kısakürek'in 1964'de Büyük Doğu Dergisi'nde “Dedektif X Bir” takma adıyla kaleme aldığı “Maarif ve Din” başlıklı yazısı, günümüzün 12 yıllık kesintisiz eğitim tartışmalarına da ışık tutuyor. 1948'e kadar din konusunun Milli Eğitimde söz konusu olmadığını dile getiren Kısakürek, aynı yıl CHP grup toplantısında din eğitimi konusunda bir komisyon kurulmasının istendiği ve kurulan komisyonun İmam Hatip Okulları ve İlahiyat Fakültesi ile din eğitiminin verilmesi konusunda görüş bildirdiğini yazdı. Rapora itiraz eden partililerine karşı CHP'nin harekete geçmemesini eleştiren Necip Fazıl, “Bunlar, denizini inkar ettikleri balığı kabule yeltenen ve onu karada yüzdürmeye kalkan idrak hastaları” ifadelerini kullandı. Kısakürek, yazısında din eğitim olmadan verilen eğitim susuz ekmek ve susuz verilen yemeğe MEB'i de .bu yemegğin servis edimdiği lokantaya benzetiyor. CHP'nin son 2 yılında halkı ‘tavlamak için' İHL ve ilahiyat fakültesi açtığını belirten Kısakürek bu adımdan bile rahatsız olan CHP'liler için şu benzetmeyi yapıyor: “...Bakanlık, kendi eliyle beslediği canavarın şimdi kendisini parçalayacak hale geldiği vehmi içindedir. Fakat canavarı dışarıya atamaz, zira onu gönderenin Türk milleti olduğunu bilir.”

Laikliğe aykırı değil

Necip Fazıl'ın bahsettiği CHP raporunda din dersinin ilkokullarda öğretilmesinin laikliğe aykırı olmadığı tespiti yapılarak komisyonunun ‘rejimin inkilab esaslarını zedelememek şartıyla din adamı yetiştirilmesinde mutabık kaldığı' vurgusu yapılıyor.

BİR YİĞİT SES OLARAK ORTAYA ÇIKTI

Eski Kültür Bakanı ve Birlik Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı İsmail Kahraman, bu yazının Necip Fazıl'ın büyüklüğünü gösterdiğini belirterek şunları söyledi: “Necip Fazıl'ın büyüklüğü; o dönemde konuşulamayan İHL gibi bir konuyu gündeme taşımasından kaynaklanıyor. Üstad, o gün CHP'nin İHL açılması konusundaki duruşunu net şekilde ortaya koymuş birçok konunun tartışılmasını sağlamıştır. Bugün bu konuları dile getirmemizde büyük bir yiğit ses olarak ortaya çıkmış; çok bedel ödemiş, fikir hürriyetimize çok büyük katkılar yapmıştır.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.