Uydu projeleri ne kadar milli?

Uydu projeleri ne kadar milli?

Türkiye'nin ilk milli askeri keşif ve gözetleme uydu projesi olarak sunulan Göktürk 1 ve Göktürk 2’nin yalnızca yüzde 10’nun yerli imkânlarla yapıldığı ortaya çıktı

Savunma sanayimizin dünü, bugünü, gizlenen ve bilinmeyenlerine son kitabı “Kur kapan (ma) sın A.Ş.” ile mercek tutan Savunma Ekonomisi Uzmanı Yakup Evirgen, şok deşifrelerde bulundu.

Geçmişten bugüne askeri teçhizat üreten özel ve kamu bütün kurum ve kuruluşların özellikle havacılık alanından örnekler vererek, günümüzdeki yerli savunma endüstrimizin yetersiz olduğunu Çıra Yayınlarından çıkan yeni kitabında belgeleyen Evirgen, ülkenin uydu projeleri hakkında da yazılmayanları gündeme taşıdı.

Kitap ile Türkiye'nin ilk milli askeri keşif ve gözetleme uydu projesi olarak sunulan Göktürk 1 ve Göktürk 2’nin yalnızca yüzde 10’nun yerli imkânlarla yapıldığı ispatlandı.

İŞTE BU KADAR MİLLİ

İşte Milli olarak tanıtılan Göktürk 2 projesinde kullanılan ekipmanların üreticileri ve ait oldukları ülkeler listesi:

İDDİALAR TAMAMEN ASILSIZ!

Kitapta verilen liste incelendiğinde proje maliyetinin en fazla yüzde 25’inin milli imkânlarla yapıldığı görülüyor. Proje maliyetinden personel maaşları ve cari harcamalar düşüldüğünde ise ekipman malzeme olarak bu oranın yüzde 10’lar seviyesine indiği anlaşılıyor.

Tamamen yerli uydu olduğu iddia edenlerin tezleri bu liste ile çökerken, kitap da verilen risk bilgileri de oldukça ilginç…

TÜRK MÜHENDİSLERE İLGİNÇ YASAK

Göktürk 1 projesinin Fransız Thales firmasına verildiği vurgulanan kitap da, üretim Thales Cannes şehrindeki tesislerinde sürdürüldüğü belirtiliyor.

Kitapta, Göktürk 1 projesinde TAI’den yaklaşık 15 kişilik bir proje ekibinin Cannes şehrinde Thales firmasında çalışma yürüttüğü belirtilirken, bu insanların projeye dahil edilmediği öne sürülüyor.

Türkiye’den giden proje ekibinin üretim tesislerinde değil tesis dışında prefabrik şeklinde kurulan bir binada çalışma yürüttükleri de belirtilirken, izinsiz içeri girmelerinin dahi yasak olduğunun altı çiziliyor.

Sözde yürütülen projede bilgi birikimi olması için gönderilen bu kişilerin teknik bilgi edinmekten ziyade proje sistem mühendisliği yapmakta olduğu öne sürülen kitapta, TAI’nin uyduya ait tüm ana sistemleri yurt dışından hazır olarak tedarik ettiği belirtiliyor.



İrtibat:
Çıra Yayınları
0212 635 99 19
www.cirayayinlari.com
cirayayinlari@gmail.com

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.