"Uygurların Anasına" Vize

"Uygurların Anasına" Vize

Uygurların anası olarak bilinen Rabia Kadir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vize vereceklerini söylemesinin ardından Türkiye'ye gideceğini bildirdi

Türkiye'nin, kanında Türk kanı taşıyan Uygurları satacağına inanmadığını" belirten Kadir, Ankara'nın Birleşmiş Milletler (BM) ve Çin nezdinde girişimlerde bulunarak, bağımsız bir araştırma komisyonunun bölgeye gönderilmesini istedi.

Merkezi Almanya'nın Münih kentindeki Dünya Uygur Kongresi'nin başkanı olan Kadir, durumun Filistin'de yaşananlardan daha vahim olduğunu da kaydederek, Türk halkının buna tepkisini daha geniş katılımlı gösterilerle ortaya koymasını temenni etti.

Rabia Kadir, Türkiye'nin kendisine vize vermemesi ile ilgili olarak Cihan'a konuştu. Kendisinin Türkiye'ye gitmesine yeşil ışık yakan Erdoğan'a teşekkür eden Kadir, Erdoğan'ın açıklamasının ardından vize başvurusu yapıp Türkiye'ye gideceğini, ancak zamanının henüz belli olmadığı söyledi. Reddedilen vize başvurularını 2006-2007 yılında yaptığını ifade eden Kadir, neden böyle bir karar alındığını bilmediğini ve sebebini de sormadığını söyledi. Ancak kırgın olmadığını dile getiren Kadir, Çin'in Türkiye'ye ne kadar baskı yaptığının farkında olduğunu ifade etti.


"ÇİN'E BASKI YAPIN"

Rabia Kadir, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Washington'a geldiği zaman görüşme imkanı olmadığını, kendisinin o zaman Amerika dışında bulunduğunu ve görüşme talep etmediğini anlattı.

Kadir, Türk hükümetinden Doğu Türkistan konusunda beklentisini ise şöyle açıkladı: "Uygur halkı barışçıl yollarla mücadelesini sürdürüyor. Orada bir vahşet yaşanıyor. Dünyanın buna seyirci kalmaması lazım. Her şeyden önce Türkiye'nin buna seyirci kalmamasını, bunu ciddiye alarak başka devletlerle birlikte bu katliamın durdurması için Çin'e baskı yapmasını istiyoruz. Ondan sonra da Çin'e uluslararası bir araştırma komisyonunun gönderilmesini, Türkiye'nin teşebbüsü ile BM nezdinde, bir BM heyetinin orada ne kadar insanın öldüğünü ve neler olduğunu araştıracak bir heyetin gönderilmesini istiyoruz. Türk hükümetinin Çin hükümeti nezdinde de girişimde bulunarak bu Uygur meselesinin barışcıl yollarla çözülmesi için çaba göstermesi ve Çin ile Uygurlar arasında arabuluculuk rolü oynamasını istiyoruz. Bundan sonda da, Türk hükümetinin, büyükelçiliklerine talimat yollamasını ve vize başvurusunda bulunan Uygurlara vize verilmesini özellikle istiyoruz"


"BİZİM MESELEMİZ FİLİSTİN'DEN DAHA VAHİM"

Rabia Kadir, Gazze olayları sonrası Türkiye'de yapılan gösterilerin benzerinin şimdi de yapılmasını isteyerek, "Bizim meselemiz Filistin meselesinden daha vahim" sözlerini sarfetti. Kadir, Türkiye'nin, damarında Türk kanı olan Uygurları satmayacağına inandığını, hükümetin ve Türk halkının son olaylara gösterdiği tepkisinden son derece memnun olduğunu ve teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Etiketler :