Uzan'ın başvurusundaki ilginç ayrıntı

Uzan'ın başvurusundaki ilginç ayrıntı

Fransa'nın siyasi sığınma hakkı tanıdığı iddia edilen Cem Uzan'ın Fransa'ya siyasi iltica için değil, normal oturum için başvurduğu ortaya çıktı.

Bu yöndeki başvurusunu ekim ayının başında Paris Valiliğine yapan Uzan'a üç aylık geçici oturum belgesi (recepisse) verildi. Bu süre içerisinde Uzan'ın başvurusunu inceleyecek olan valilik, "evet" ya da "hayır" kararı verecek.

Cem Uzan'ın avukatı Saylan Çığgın dün akşam yaptığı açıklamada eylül ayının başından bu yana kayıp olan Uzan'ın Fransa'ya siyasi iltica talebinde bulunduğunu ve bu başvurusunun kabul edildiğini bildirmişti. Öte yandan Fransız Dışişleri Bakanlığı da dün akşam saatlerinde Zaman'a yaptığı açıklamada "iltica bilgisini henüz teyit etmeyeceklerini yarın (bugün) bir açıklama yapacaklarını" duyurdu.

Zaman'a konuşan Fransa Mülteci ve Vatansızları Koruma Ofisi kaynakları (Ofpra), Ofis'in bir iltica başvurusunu bu kadar kısa süre içerisinde değerlendirip kabul etmiş olmasının çok zor olduğunu ifade etti. Kaynaklar, bu tür büyük dosyalarda içişleri bakanlığının da doğrudan inisiyatif alabileceğine dikkat çekerek dosyaların başvuru sahiplerine göre farklı şekilde ele alınabileceğini işaret ettiler.

İltica geçici mi yoksa sürekli mi?

Öte yandan Uzan'ın avukatının, Fransa'nın verdiğini iddia ettiği sığınma hakkının geçici mi sürekli mi olduğuna dair bilgi vermemesi dikkat çekiyor. Fransa'ya turist ya da geçici yollarla gelen herhangi birisi siyasi sığınma hakkında bulunabiliyor. Bunun için, bir valiliğe giderek Geçici Oturma Müsaadesi (APS) ve iltica dosyası talebinde bulunmak yeterli. Bir aylık olan APS, ön bir genel inceleme yapılarak genelde başvuru sahiplerinin çoğuna veriliyor. İlgili kişi, ardından iltica formunu doldurarak 21 gün içinde Ofpra'ya başvuru yapması gerekiyor. Ofpra, dosyayı aldıktan sonra, başvuru sahibine üç aylık geçici oturma izni veriliyor. Bu izin, dosyanın Ofpra'da incelemesi bitene kadar yenileniyor.

Mültecilerle ilgili 1951 Cenevre Sözleşmesi'ne göre, bir kişinin iltica başvurusunda bulunabilmesi için, yaşadığı ülkede dini, ırkı ve milliyeti ve düşüncelerinden dolayı cezalandırılması ve ölüm cezası ve işkence gibi ağır cezalara çarptırılmış olması gerekiyor.

Cem Uzan, hakkında orman alanını işgal iddiasıyla açılan davada 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Konuyu değerlendiren Türk diplomatik kaynaklara göre, Uzan'a Fransa'nın bu şartlarda iltica hakkı vermiş olmasının "mümkün olmadığını" ileri sürdü.

Etiketler :