Uzanlar Ağır Cezalık

Uzanlar Ağır Cezalık

İmar Bankası ile ilgili Uzan ailesine açılan ‘kara para’ davasının Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verildi.

El konulan İmar Bankası'nın eski sahipleri Kemal Uzan, Cem Uzan ve Hakan Uzan'ın da aralarında bulunduğu 25 sanıklı 'kara para' davasının ağır ceza mahkemesinde görülmesi kararlaştırıldı. İstanbul Şişli 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşmasında 'kara para' suçunun daha önceden açılan Bankacılık Kanunu'na muhalefet davaları ile bağlantılı olduğu vurgulandı. Dava hakkında görevsizlik kararı verilmesi istenirken dosyanın İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi talep edildi.

SUÇ ÖRGÜTÜ KAPSAMINDA

Cumhuriyet Savcısı da kara para aklama suçunun Uzan Ailesi mensupları tarafından kurulmuş olan suç örgütünün faaliyetleri çerçevesinde işlendiğini, bu nedenle dosyanın özel yetkili ağır ceza mahkemesine gönderilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Şişli 3. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği kararda, Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Kemal Uzan, Cem Uzan, Yavuz Uzan, Hakan Uzan, Melahat Uzan, Ayşegül Uzan'ın nitelikli dolandırıcılık suçundan elde ettikleri gelirleri, şahsi mal varlığı ya da şirket malı olarak gösterdikleri belirtildi. Mahkeme, hazırlanan iddianamede diğer sanıkların ise Uzan Ailesi’nden aldıkları talimatlar doğrultusunda nitelikli dolandırıcılık sonucu elde edilen suç gelirlerinin aklanması eylemine katıldıklarının öne sürüldüğünü ifade etti.

GÖREVSİZLİK KARARI

Mahkeme sanıkların eylemlerinin örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama suçu kapsamında olup olmadığının değerlendirilerek, yargılamanın yapılması için dosyanın İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.

10 yıla kadar hapis isteniyordu

25 sanık hakkında açılan davada, "Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklamak" suçundan 3 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezaları talep ediliyor. İddianamede, şüphelilerin İmar Bankası mevduatlarından ve Off-Shore'dan elde ettikleri 1 milyar 932 milyon 204 bin 839 TL, 466 milyon 560 bin 834 dolar ve 239 milyon 713 bin 227 euroyu şahsi mal varlığı olarak edindikleri ve kendilerine ait olan şirketlere kredi gibi göstererek aktarmak suretiyle akladıkları öne sürülüyordu. Uzan ailesinin en önemli mal varlıklarından olan ÇEAŞ ve KEPEZ elektrik hisselerinin satın alınmasında kullanılan paranın İmar Bankası'nda bulunan mevduatlardan karşılandığı tespit edildi. İmar Off Shore şirketinin Türkiye'de topladığı mevduatın büyük bir bölümünü Telsim Telekomünikasyon AŞ'ye kredi olarak kullandırıldığı da ileri sürüldü. Özelleştirme idaresinden satın alınan şirketlerin hisselerinin büyük çoğunluğunun yurtdışına kaçırıldığı da iddianameye girdi.

Suç fabrikası

Uzanlar’ın Türkiye'de ÇEAŞ ve Kepez AŞ, Ladik Çimento, Şanlıurfa Çimento, Standart Çimento, Bartın Çimento, Trabzon Çimento, Ergani Çimento, Van Çimento, Gaziantep Çimento fabrikalarının suçtan elde edildiği, TELSİM'in alımında kullanılan 300 milyon doların da suç geliri olduğu öne sürüldü.

Etiketler :