Uzanlar'ı zora sokacak listede kiler var!

Uzanlar'ı zora sokacak listede kiler var!

Şirketlerine el konulan ve haklarında çok sayıda dava açılan Uzan ailesiyle ilgili soruşturmalarda çarpıcı bilgilere ulaşıldı.

Uzanlar'ın kirli işlerinde 12 yabancı şirketi paravan olarak kullandığı, yurtdışına kaçtıklarında ise 7 kişiden birçok önemli konuda yardım aldıkları öğrenildi...

Haklarında çıkarılan gıyabi tutuklama kararlarının yanı sıra kırmızı bültenle de aranan Uzanlar için bağlantılı oldukları Hollanda, Polonya, Ürdün,İngilteregibi ülkelerle “Uluslararası Adli Yardım” talebi kapsamında ‘gizli' ibareli yazışmalar yapıldı. Türkiye'de soruşturma ve davaları süren Kemal, Murat Hakan, Yavuz ve Cem Cengiz Uzan'ın isimlerinin yer aldığı uluslararası adli yazışmalarda ilginç detaylar yer aldı. Yapılan yazışmalarda, Uzanlar'ın özellikle karapara aklama, sahte belge düzenleme ve dolandırıcılık faaliyetlerinde yurtdışındaki 12 yabancı şirketle bağlantısı olduğu ortaya çıktı.

Arka planda Uzanlar var

Bu şirketlerin Ürdün, İngiltere, Hollanda ve Polonya da oldukları tespit edilirken, bu ülkelerle yapılan adli yazışmalarda söz konusu şirketlerin finansal ihtiyaçlarının nereden sağlandığı ve finansal hareketlerinin kimler tarafından yönetildiği, yönetim ve denetiminde Uzan ailesinin rolü soruldu. Yazışma yapılan ülkelerden gelen cevaplarda bu şirketlerin arkasında Uzanlar'ın olduğuna dair ciddi işaretlere rastlanıldı.

Yazışmalarda tedbir kararı bulunmasına rağmen İmar Bankası ve grup şirketlerinden mal kaçırma faaliyetleri gözler önüne serildi. Tedbir konulan grup şirketleri için önce ‘eski tarihli' sözleşmeler hazırlayıp ardından hisse devir sözleşmeleriyle 3. kişilere devrettikleri ancak bu işlemlerin arka planında Uzanlar'ın olduğu öne sürüldü.

Para trafiği ortaya çıkarıldı

Ayrıca Uzan ailesi ile grup şirketlerine ait tümbankahesapları da araştırıldı. Takip sonucunda İngiltere, Hollanda, ABD, Fransa, İsviçre, Ürdün ve Lichtenstein gibi ülkelerde şirket ve aile bireylerinin hesaplarına içeriği belli olmayan para transferlerinin yapıldığı da tespit edildi. Bunun üzerine Türk makamları, söz konusu ülkelerden yeni tespit edilen para transferleriyle ilgili olarak da Uluslararası Adli Yardımlaşma talebinde bulundu. Gıyabi tutuklulukları devam eden ve kırmızı bültenle aranan Uzan ailesi üyelerinin belirtilen İngiltere, Ürdün ve Hollanda'da da ticari faaliyetlerini sürdürdükleri belirtiliyor.

Listede kim var?

■ Read Ghazi M. Al-Rıfai: Ürdün Kraliyet ailesinden ve eski Başbakan Zaid Al Rifai'nin kardeşi.

■ Mahir Samir Şamiye: Uzanlar'a ait Alpha Şirketi'nde Grup Finansman Müdürü olarak çalıştı. Tedbir konduğu halde Telsim'in roaming parası olan 5.4 milyon doları Amman'daki bankadan çekerek Uzan'a teslim etti.

■ Haifa Samir Nazem Alhashimi: Uzanlar'ın yurtdışındaki şirketlerini yönettiği ileri sürülen Ali Cenk Türkkan'ın ortağı.

■ Abdallah İbrahim Abdallah Al-Ayed: Uzanlar'ın Frequency adlı yatlarını TMSF'-den kaçırma operasyonunda yer aldı.

■ Saba Fakes: Telsim'in Vodafona satışında zarara uğradığı iddiasıyla uluslararası tahkimeTürkiyealeyhine 19 milyar dolarlık dava açtı. Davayı gören Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü İçin Uluslararası Merkez (ICSID) Hakem Heyeti, gerçek bir yatırımcı olmadığını belirterek Hollanda vatandaşı Fakes'in başvurusunu reddetti.

■ Stuart Andrew Salter: İngiliz vatandaşı. Arka planında Uzanlar'ın sahibi olduğu yabancı şirketlerin bir kısmının sahibi ya da ortağı.

■ Sarah Louise Dix : İngiliz vatandaşı. Arka planında Uzanlar'ın sahibi olduğu yabancı şirketlerin bir kısmının sahibi ya da ortağı.


 

Etiketler :