Uzayda internet testi

Uzayda internet testi

Siz hala internet ve altyapı eksikliğini mi tartışıyorsunuz? Bakın başkaları nelerin peşinde...

Cisco'nun ağ uzmanları uzayda ilk kez başarılı bir internet yönlendirme testi yaptı. Test IRIS programı (Internet Routing In Space) çerçevesinde gerçekleşti.

Projenin amacı ses, video ve diğer web trafiğine ait veri paketlerinin direkt uydular arasında gönderimini/alımını sağlamak. Şu ana kadar kullanılan yöntemde veri paketlerinin karasal istasyonlar üzerinden ikincil uyduya gönderilmesi söz konusuydu. İşte bu dolambacın ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Test için kullanılan modem Kasım 2009'da uzaya gönderilen uydunun üzerine entegre edilmişti. Cisco, uydunun üzerindeki modemin sanal uydular arasında normal internet standartları ile iletişimi sağlayacağı görüşünde. Direkt uzayda gerçekleşen bağlantı sayesinde dünyaya bağlı istasyonlara yapılan sürekli atlamalar sonucu ses ve video dosyalarının aktarımında gerçekleşen gecikmelerin azalması bekleniyor.

ABD Savunma Bakanlığı şubat ayından itibaren sistemi test etmeye başlayacak. Sonrasında Cisco bir sene içinde uzay modeminin ticari kullanılabilirliği hakkında açıklama yapacak.

Etiketler :