Vakit, Başbuğ'dan Ne İstedi?

Vakit, Başbuğ'dan Ne İstedi?

İrtica eylem planının işleme konulmasının ardından, Genelkurmay Başkanı'na çağrı

Vakit Gazetesi, karargahda yapılacak bilgilendirme toplantısı öncesinde Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a uzmanlar aracıyla mesaj yolladı. İşte o haber:

İrtica eylem planının “ıslak imzalı” orijinalinin ve “Çiçek’in elinin ürünüdür” raporlarının işleme konulmasının ardından, ‘Bu bir kâğıt parçasıdır’ diyen Başbuğ’a siyasilerden, sivil toplum örgütlerinden ve akademisyenlerden çağrı geldi.

ASLAN DEĞİRMENCİ'nin haberi

Yapılacak Genelkurmay Başkanlığı basın bilgilendirme toplantısını hatırlatan aydınlar, Başbuğ bizzat milletin önüne çıkarak ‘bu bir kâğıt parçasıdır’ derken nasıl sesini yükselttiyse, aynı şekilde gür bir sesle hesap vermesini istediler.
“HESAP VERME ZAMANI”
Siyaset Bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil, söz konusu belge ile milletin hedef alındığını belirterek, “O zaman millete her şey açıklanmalıdır. Bilgilendirme toplantısında Genelkurmay Başkanı oldukça netleşen suç hakkında gerekeni yapacağını açıklayarak, TSK içinde barındırılan suç örgütünün tasfiye edileceğinin sözünü vermelidir” dedi.
“YA MİLLETE İSTİFA DİLEKÇENİ SUN
YA DA HEPSİNİ GÖREVDEN AL”
Demokraside Birlik Vakfı Genel Başkanı Mehmet Bozdemir de, hesap verme gününün geldiğini belirterek, “İlker Başbuğ 26 Haziran'da Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nda, kuvvet komutanları ve Genelkurmay Karargâhı’nda görevli subayların da katılımıyla basın toplantısı düzenlemiş, saatlerce belgenin düzmece olduğunu anlatmıştı. Kullandığı sert üslubu unutmuş değiliz. Ancak şimdi hesap verme günü. Belge ortada, raporlar karşımızda ve Başbuğ’dan hâlâ ses yok. Belgede ismi geçen herkes de görevinin başında. Genelkurmay Başkanı Başbuğ, o toplantının başkanlığını yaparak önce özür dilemeli, ardından da görevden aldığı personel listesini açıklamalıdır. Görevden almaya gücü yetmiyorsa da istifa dilekçesini millete sunmalıdır” diye konuştu.
“SAHİP ÇIKMA, AYIKLA”
DP eski Genel Başkanı Süleyman Soylu da, bugüne kadar yapılan bilgilendirme toplantılarının öneminin kalmadığını vurgulayarak, “Zaten gereksiz toplantılardı. Ancak bugün millet iradesine açıkça saldırı niteliğinde olan belge ortaya çıkmıştır. Ve bu belgenin sorumlusu Sayın Başbuğ’dur. Başbuğ, yapılacak basın bilgilendirme toplantısını, millete hesap verme toplantısına dönüştürmelidir. Milleti yanıltanlar, yapacakları basın toplantısında, ihanet belgesinde ismi geçen herkesi görevden aldıklarını açıklamalıdırlar. Millet, Başbuğ’dan bunu bekliyor. Bu belgeye ve belgede adı geçenlere kimsenin sahip çıkma hakkı yok.”
“ORDUNUN İTİBARINI
DAHA FAZLA ZEDELEMEYİN”
Planda yer alan eylem maddelerini ‘tüyler ürpertici’ olarak değerlendiren Soylu, “Bu kadar vahim bir durum ortaya ilk çıktığında Genelkurmay Başkanı ‘kâğıt parçası’ değerlendirmesinde bulunmuş, belgenin düzmece olduğunu öne sürmüştü. Üstelik bunu soruşturma devam ettiği bir dönemde tüm kamuoyu önünde yapmıştı. Bu çok büyük bir talihsizlikti. Bugün ise talihsizliğin ötesinde çok büyük bir yanlış olduğunu görüyoruz. Ordumuzun itibarı, bu açıklamalar ile zedelenmiştir. Onuru yara almıştır. Bugün belgenin aslının ortaya çıkmasıyla, durum daha da vahimleşmiştir. TSK, böyle sıkıntılı bir durum ile karşı karşıya kaldığı için üzülüyoruz; ancak darbecilerin deşifre olmasından dolayı da mutluyuz” dedi.
“BU AYIBI TEMİZLEYİN”
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise, kendi bölgesinde rol model olan, uluslararası diplomatik girişimlere ve toplantılara ev sahipliği yapan Türkiye’nin hâlâ darbeler ve cuntalarla anılmasının büyük bir ayıp olduğunu belirterek, “Türkiye, artık bu ayıptan kurtulmalıdır” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :