Vakit'ten çarpıcı analiz

Vakit'ten çarpıcı analiz

Habervaktim yazarı Yavuz Derinsoy, Takvim Gazetesi'nin “hoşgörünün fotoğrafı” diye manşetten duyurduğu fotoğrafla ilgili çarpıcı bir analiz kaleme aldı

İşte köşe yazısının ilgili bölümü...

Takvim Gazetesi bugün manşetinden dev bir fotoğraf yayınladı. “Takvim Hoşgörünün Fotoğrafını Çekti” vurgusuyla verilen fotoğraf Bodrum'da sahilde çekilmiş.

Fotoğrafta denizin kıyısında yeralan 300 yıllık tarihi Necip Nalbant Camisi'nde Cuma namazı kılınıyor. Bahçeye taşan cemaat namaz kılarken, hemen yanlarında bikini ve mayolarıyla denize girenler yer alıyor. Arada birkaç metre mesafe ancak var. Şezlonglarında bikinileriyle sere serpe çıplak olarak yatan insanlar, aynı zamanda okunan Kur'an-ı da bu vaziyette dinliyor.

Hoşgörü Kur'an ayetleri okunurken, çıplak yatmak değildir. Bu olsa olsa kutsal değerlere saygısızlıktır. Belki bu fotoğraf şu şekilde olsaydı o zaman Takvim hoşgörünün fotoğrafını çekmiş olurdu.

Cuma namazı haftada bir kere olan, öğlen vakti kılınan, saati belli ve topu topu 30 dakika kadar süren bir ibadet. Bikinili tatilciler saygı çerçevesinde “şezlong güneşlenmelerine” 30 dakikacık ara verselerdi o zaman hoşgörünün fotoğrafı çekilebilirdi. Oysa bu fotoğrafta görüldüğü üzere, namaz kılınmasını umursamamışlar.

Hoşgörü herkesin istediğini istediği gibi yapması, umursamaz olması, diğerlerine saygı göstermemesi değildir. İnsanlar birbirinin, değerlerine, kültürlerine ve inançlarına saygı gösterdiğinde hoşgörü olur. Daha bilinen bir örnekle açıklarsak; cenaze evinin yanında düğün yapılmaz.

VAKİT

Etiketler :