Valiye büyük tepki

Valiye büyük tepki

Katliamın yaşandığı Bilge Köylülerinden, Kırklareli Valisi Aydoğdu'ya büyük tepki.

Mardin'in Mazıdağı İlçesi Bilge Köyü’nde, 44 kişinin katledilmesinin ardından, tutuklananların yakınlarının yerleştirildiği Kırklareli’nin Valisi Cengiz Aydoğdu’na tepki gösterildi. Bilge Köyü Muhtarı Abdurrahman Çelebi’nin, valinin “Onları kucaklıyoruz” açıklamasına tepki gösterip, “Devletin valisine buradan sesleniyorum, talihsiz bir açıklama yaptınız. Bu insanlardan özür dilemeniz lazım. Sizin kucaklıyorum dediğiniz insanların arasında içerideki katillere yardım yataklık yapan insanlar da var” dedi.

Bilge Köyü’nde 4 Mayıs akşamı meydana gelen katliamdan sonra ‘Şıh Mehmet’ lakaplı Mehmet Çelebi'nin de aralarında bulunduğu 11 sanığın yakınları, güvenlik gerekçesiyle koruma altına alındığı Mazıdağı’daki bir fabrikanın sosyal tesislerinden yeni yaşamlarına kuracakları Kırklareli’ne gönderildi. Dün, 8 erkek, 18 kadın ve 58 çocuktan oluşan toplam 84 kişi büyük bir gizlilik içinde gittikleri Kırklareli’nde yeni evlerine yerleştirildi.

Bu kişilerin yeni evlerine yerleştirilmesi sırasında Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu’nun yaptığı ve televizyon ekranlarına yansıyan, “Onları kucaklıyoruz” açıklaması, Bilge Köyü’nde katledilenlerin yakınları tarafından tepki ve üzüntüyle karşılandı.

Kırklareli Valisi’nin açıklamalarını izlerken, derinden yaralandıklarını ve büyük üzüntü yaşadıklarını söyleyen Bilge Köyü Muhtarı Abdurrahman Çelebi, “Biz katliamın mağduru olarak tutuklu ailelerine gösterilen ilgi ve yardımdan şikayetçi değiliz. Çünkü onların çocukları da insandırlar. Onlara gidip ne yardım yapacaksan yap. Ama bunu şova dönüştürme. Bu tür açıklamalarla bizim yaramız deşme. Ama devlet adamı olan Kırklareli Valisi’nin bu açıklamaları gidip televizyon ekranlarında şov yaparak yapması bizi derinden üzmüştür. Devletin valisine buradan sesleniyorum. Talihsiz bir açıklama yaptınız. Bu insanlardan özür dilemeniz lazım. Sizin kucaklıyorum dediğiniz insanların arasında içerideki katillere yardım yataklık yapan insanlarda var”dedi.

KAN DAVASINA ÇEVİRMEYECEĞİZ AMA TAHRİK EDİYORLAR
Muhtar Çelebi, yakınlarını kaybeden insanlar olarak bu katliamı kesinlikle kan davasına çevirmeyeceklerini defalarca açıklamalarına rağmen bu tür açıklamaların insanları tahrik ettiğini öne sürdü. Çelebi, “Bu tür açıklamalar, tutuklu ailelerine yapılan bu tür yardımlar, başka insanları da bu tür katliamlara yönlendiriyor. Alın size örnekleri, siz gidip adamların ailelerini beş yıldızlı otellerden farksız evlerde barındırırsanız, daha çok Bilge Köyü katliamı olur. Daha dün Adana'da, Van'da, Trabzon'da, Diyarbakır'da yaşanmadı mı? Bizler adamlar sokakta aç sefil bırakılsın da demiyoruz, ama adamlar baş tacı da edilmesin. Kimse demesin ki, biz onlara yardım yapılmasına tepki gösterdik. Bu insanların Kırklareli'ne gidecekleri evlerin yapısını içlerinin dayalı döşeli olduğunu zaten biliyorduk. Ama hiçbir gün tepki göstermedik. Ta ki Valinin bu açıklamaları yapılana kadar” dedi.

KATLİAM EVİNİ BİLE BİZ ONARDIK
Muhtar Çelebi, tutuklu yakınlarının moden evlere yerleştirildiğini, ancak katliamın yaşandığı evle ilgili başvuralarına hiç bir yanıt alamadıklarını öne sürdü. Çelebi, “Katliamın yaşandığı evdeki izleri silmek için kendi cebimizden, kendi aramızda para toplayarak yaptık. Defalarca dilekçe verdim ama kimse gelip yardım etmedi. Yetimlerimizin kaldığı evlerin halini gelip görürseniz daha iyi anlarsınız. Yeter artık diyoruz, sanki olayın failleri katiller bizler, mağdur olanlar da onlardır gibi davranılmasına tepki göstermemek elde değil. Sayın başbakanımız bu konuya lütfen el atsın” dedi.

Katliamda ölen yakınlarının mezarı başında ağıtlar yakan Fatma Çelebi de gözyaşları içinde “Onlar mağdursa o zaman biz neyiz?” diyerek, ailesinin namaz kılarken öldürüldüğünü, halen acıyı çok derin yaşadıklarını söyledi. Bayram hazırlıkları yapmak yerine günlerini mezarlıkta geçirdiklerini, yaşadıkları acının dayanılmaz olduğunu anlatan Çelebi, “Annemi, babamı, kardeşlerimi öldürenler doğalgazlı eve gidiyor ama ben toprağın başındayım” dedi.

Etiketler :