Van'ı sel vurdu: 4 ölü

Van'ı sel vurdu: 4 ölü

Van'ın Özalp ilçesinde, sağanak yağışların ardından oluşan selde kaybolan 2 kişinin cesedine ulaşıldı. Özal ve Çaldıran ilçelerinde meydana gelen sel ve yıldırım çarpması sonucu 4 kişi hayatını kaybetti.

 

Özalp ilçesi Boğazkesen köyünde, sel sularına kapılarak kaybolan Hamit Boyacı (65) ile Fırat Taylan'ın (14) cesetleri köye bir kilometre uzakta bulundu. Sel sularının köye ulaşımı sağlayan köprüyü yıktığı Kırkçalı köyünde ise doğum sancıları tutan Muesser Ertürk, iş makinelerinin yardımı ile kurtarıldı. Ertürk, 112 Acil Servis ambulansıyla Van'a sevk edildi.

Konuyla ilgili olarak Van Valiliği'nden yapılan açıklamada, aşırı yağışlar nedeniyle Özalp ilçesi Savatlı, Boğazkesen, Hacıkışlak, Kırkçalı, Seydibey ve Kalecik, Çaldıran ilçesi Osmanlı, Hangediği, Evciler ve Sarıçimen köylerinin de selden etkilendiği belirtildi. Yapılan açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Köylerdeki tarım arazilerinde ve konutlarda maddi hasar meydana gelmiştir. İki ilçemizde meydana gelen sel ve yıldırım çarpması sonucu toplam 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesindeki arama kurtarma ekipleri ve hasar tespit ekipleri afet bölgelerine gönderilmiş olup İl Jandarma Komutanlığı, Tarım İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ekiplerince de geniş çaplı arama ve hasar tespit çalışmaları devam etmektedir."

Van'ın Özalp ilçesi Hacıkışlak köyünde dün yıldırım düşmesi sonucu Ramazan Artok ile Çaldıran ilçesi Evciler köyünde Esat Kemer (22) hayatını kaybetmiş, İlhan Kemer ise yaralanmıştı.

VAN VALİSİ SEL BÖLGESİNDE

Van Valisi Münir Karaloğlu, dün akşam Özalp ilçesinde meydana gelen ve 4 kişinin hayatını kaybettiği sel bölgesinde incelemelerde bulundu.

Vali Karaloğlu, sabah saatlerinde beraberinde İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Veli Turan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, Tarım İl Müdürü Mehmet İncir, İl Acil Afet Müdürü Cafer Giyik'le birlikte sel sularında 2 kişinin yaşamını yitirdiği Boğazkesen köyüne gitti. Özalp Kaymakamı Şener Çağlar ve vatandaşlar tarafından karşılanan Vali Karaloğlu, taziye evinde vatandaşlarla bir araya geldi. Olaydan duyduğu üzüntüyü dile getiren Karaloğlu, ölen şahıslara 'Allah'tan rahmet' yakınlarına ise taziye dileklerini iletti.

Vatandaşların zararlarının devlet tarafından karşılanacağını söyleyen Karaloğlu, "İnsanın bazı doğa olayları karşısında çaresiz kaldığı anlar oluyor. Dün yaşamış olduğumuz bölgedeki sel ve yıldırım düşmesi sonucu bir çaresizlik yaşayarak 4 vatandaşımızı iki ilçede maalesef kaybettik. 2 kişiyi yıldırım düşmesi sonucu 2 kişiyi de Boğazkesen köyünde sel sonucunda kaybettik. Ben her şeyden önce ölen vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Ölenler için yapacak bir şeyimiz yok. Ama köylerde oluşan zarar ve ziyan ile ilgili dün ve bugün bütün ekipler buradalar. Zarar tespit ekipleri köylerde tespitler yaparak en kısa zamanda yaraları saracağız." dedi.

"TELEF OLAN HAYVANLARIN ZARARI KARŞILANACAK"

Selden dolayı telef olan hayvanların tespitlerinin de yapılacağını belirten Karaloğlu, vatandaşların bundan sonraki olaylarda zararlarının hemen karşılanması için de hayvanlarını TARSİM sigortası adı altında sigortalı yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Van'da tarım sigortası yapanların az olduğunu anımsatan Karaloğlu, "Her gün farklı doğa olayları ile karşılaşabiliyoruz. Tarımda sigortalı olan hayvanların karşılanması hemen anında olabilecek. Diğerleri için ne yapabilirizi tekrar konuşacağız. İnşallah acılarınızı, yaralarınızı en kısa zamanda sarmaya çalışacağız." diye konuştu.

"DERE YATAKLARINA EVLER YAPILMAMALI"

Vali Karaloğlu, vatandaşların sorunlarını dinledikten sonra beraberindeki heyetle birlikte selden dolayı zarar gören vatandaşa ait ev ahırlarda incelemelerde bulundu. Selde hayatını kaybeden vatandaşların ailelerine de taziye dileklerini bildirdi.

Vali Karaloğlu, Hacıkışlak köyüne giderek, yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybeden Ramazan Artok'un ailesine de taziyede bulundu. Vali Karaloğlu, taziye evinde vatandaşların acısını paylaşırken, dere kenarlarına ev yapmamaları konusunda tavsiyelerde bulundu.

Vali Karaloğlu, sel bölgesinde incelemelerini tamamlayarak Özalp ilçesinden ayrıldı. Kaymakam Şener Çağlar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, İl Acil Afet Müdürü Cafer Giyik, Tarım İl Müdürü Mehmet İncir ise kalarak, ekiplerin köylerde yaptığı zarar tespit ve yol çalışmalarını yerinde takip etti.

YIKILAN KÖPRÜ İL ÖZEL İDARESİ EKİPLERİ TARAFINDAN ONARILIYOR

Dün akşam meydana gelen aşırı yağışlar sebebiyle yıkılan ve bölgeye giden kurtarma ekiplerine de zor anlar yaşatan köprünün onarımına hemen başlandı. İl Özel İdaresi'ne bağlı ekipler iş makineleriyle Boğazkesen ve Hacıkışlak köyünü birbirine bağlayan köprünün onarımını yapıyor. Vali Karaloğlu yetkililere talimat vererek, köprünün bir an önce ulaşıma açılmasını istedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.