Ve Mayınlar Artık Temizleniyor!

Ve Mayınlar Artık Temizleniyor!

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye sınırındaki mayın arazinin temizlenmesi için firma tespit çalışmalarına başladı.

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye sınırındaki mayın arazinin temizlenmesi için firma tespit çalışmalarına başladı. Mayın temizlenecek alanın toplam yüzölçümü 212 milyon metrekareden oluşuyor.
Bakanlık, 5903 sayılı 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun' gereği, 911 kilometrelik bütün Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca mevcut mayınlı sahalarda ihale yolu ile mayın temizliği yapılacağını açıkladı.
911 kilometre ve 212 milyon metrekareden oluşan alanın mayın temizlemesi yapılacak alan arazi koşullarına uygun olarak altı ayrı bölgeye ayrılarak yapılacağı ifade edilen açıklamada, "1’inci bölge Cizre-Nusaybin (140 kilometre), 2’nci bölge Nusaybin-Ceylanpınar (124 kilometre), 3’üncü bölge Ceylanpınar-Akçakale (110 kilometre), 4’üncü bölge Akçakale-Çobanbey (156 kilometre), 5’inci bölge Çobanbey-Hassa (101 kilometre) ve 6’ncı bölge Hassa-Denizgören (280 kilometre) arasındaki arazi kesiminden oluşacak. Mayınlı alanların toplam yüzölçümleri yaklaşık 212 milyon metrekaredir. İstekliler bir veya birden fazla bölge temizliği için başvurabileceklerdir." denildi.
Mayın temizleme için başvuru yapan firmaların ve iş ortaklarının, içinde son 5 yılda yaptıkları mayın temizleme faaliyetlerine ait iş bitirme belgeleri ile teknik imkan ve kabiliyetlerinin bulunduğu belgelerle birlikte 7 Mart tarihine kadar bakanlığa başvuru yapılması istendi. Temizleme için firmalar, personel ve eğitim durumu, mayın makine ve diğer ekipmanlar kapasitesi, mayın köpekleri, ortaklık ve organizasyon yapısı, kalite kontrol imkan ve stratejisi, sigortacılık kapsamı ve anlayışı, mayın temizleme teknolojisi, tekniği, son üç yıl için mali tablolar, halen çalıştığı iş ve işler, varsa Türkiye veya bölge temsilciliği ve benzer diğer bilgilerin yer aldığı dosya ile Milli Savunma Bakanlığı’na başvuru yapabilecek.

ANAYASA MAHKEMESİ YASAYI KISMEN İPTAL ETMİŞTİ
Anayasa Mahkemesi, Milli Savunma Bakanlığınca temizleme işinin yaptırılamaması halinde taşınmazların tarımsal faaliyetlerde kullandırılması karşılığında, kullanım süresinden en fazla indirimi teklif edene ihale edilmek suretiyle yaptırılacağına ilişkin hükmünü iptal etmişti. Mahkeme, yasanın mayın arazilerin temizlenmesi karşılığında 44 yıl tarımsal faaliyetler için kullandırılması yönündeki maddesini iptal etmişti.

Cihan

Etiketler :