Ve Süper Lig erteleniyor!

Ve Süper Lig erteleniyor!

'5 Ağustos olan ligin başlama tarihi ileri atılacak mı?' sorusunun cevabı şekilleniyor..

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın 11 Temmuz'da yaptığı "Lig takviminde değişiklik yok" ve iki gün sonrasındaki "Aldığımız kararları revize edebiliriz" açıklamaları sonrası futbol kamuoyunda "5 Ağustos olan ligin başlama tarihi ileri atılacak mı?" sorusuna yanıt aranıyordu.

Dün UEFA ile yapılan toplantıda da ligin takviminin gündeme geldiği öğrenildi. Ertelemenin de, ertelememenin de artı ve eksileri olduğunu hatırlatan UEFA heyeti, "Futbolun sağlıklı oynanabilmesi adına, kamuoyunun vicdanında temiz olarak, soru işaretsiz başlaması en doğru yol" görüşünü bildirdi.

TFF Başkanvekili Lutfi Arıboğan da toplantı çıkışında, "Lig 5 Ağustos'ta başlayacak kararı hala geçerli mi?" sorusuna "Yarınki yönetim kurulu toplantımızdan önce ligin başlama tarihi ile ilgili bir şey söylemem doğru olmaz. Toplantıda hep beraber konuşacağımız konulardan biri de başlangıç tarihleri. Kamuoyunu da bir beklenti içine sokmak istemiyoruz. Çünkü sürekli yeni gelişmeler oluyor" yanıtını verdi.

Arıboğan'ın ifadesi, "Bugün erteleme çıkacak" diye yorumlandı. TFF yönetimi Arıboğan başkanlığındaki heyetin UEFA'daki görüşmeleri sonrası bugün İstanbul'daki toplantısında, liglerin ertelenmesi, Avrupa temsilcilerimizin durumu ve şike iddialarına karışan kulüplerin olası cezalarını masaya yatıracak.

Bayram formülü daha ağır basıyor

Lutfi Arıboğan'ın dün sinyalini verdiği şekilde bugünkü TFF Yönetim Kurulu toplantısından liglere erteleme kararı çıkacağı öğrenildi.

5-6-7 Ağustos haftasında başlaması planlanan Spor Toto Süper Lig'in takvimiyle ilgili iki ihtimal var. İlki, dün SABAH'ın yazdığı gibi "bayram" formülü...

Buna göre, liglerin başlangıcı 9-10-11 Eylül haftasına bırakılacak. Böylece hem sıcaklar, hem Ramazan ayı geçildikten sonra lig başlatılacak. Federasyona da sorunun çözümü için milli maç arasıyla birlikte beş hafta ek süre tanınmış olacak. "Bayram" formülünün en önemli handikapı milli maçlar.

Türkiye, Euro 2012 elemelerinde 2 Eylül'de Kazakistan, 6 Eylül'de Avusturya ile oynayacak. Bu iki sınava kadar hiç lig maçı oynanmaması hem futbolcu seçiminde hem de seçilecek isimlerin form durumunda sıkıntı yaratacak.

Bu nedenle ertelemeyi üç haftayla sınırlandırıp 26-27-28 Ağustos'ta liglere start verilmesi de ikinci olasılık.

Nyon'da UEFA ile 220 dakikalık zirve

İkinci haftasını geride bırakan Türk futbolundaki şike operasyonu hakkında dün Türkiye Futbol Federasyonu ve UEFA yetkilileri biraraya geldi.

TFF Başkanvekili Lütfi Arıboğan, İcra Kurulu üyesi Kemal Olgaç, federasyonun hukuk müşaviri Prof. Dr İlhan Helvacı ve avukat Levent Polat'tan oluşan heyet toplantıya katılmak üzere dün öğlen İsviçre'nin Nyon kentindeki UEFA merkezine ulaştı. Türkiye saatiyle 11:30'da başlayan toplantı yaklaşık 3 saat 40 dakika sürdü.

Toplantının beklentilerin ötesinde uzun sürmesi ve UEFA'nın turnuvalar departmanı sorumlusu Giorgi Archetli, ulusal federasyonlardan sorumlu departman yöneticisi Thierry Favre ve UEFA Avukatları Pierre Cornu ve Alasdair Bell gibi önemli isimlerin de yer alması nedeniyle bilgi alışverişinin ötesinde gelişmeler yaşandığı izlenimi oluştu.

ŞÜPHEYE YER BIRAKMAYIN!

UEFA yetkililerin TFF'den her türlü iddianın mutlaka araştırılması gerektiğinin altını çizdikleri, kamuoyunda şüpheye yer bırakmayacak şekilde sonuca varılmasını salık verdikleri öğrenildi.

"UEFA takdirle izliyor"

Zirvenin ardından konuşan Lutfi Arıboğan, UEFA yetkililerinin bu süreçte TFF'ye duydukları güveni dile getirdiklerini, şike soruşturmasını sürdüren Türk polisine ve savcılarına takdirlerini ilettiklerini belirtti. Arıboğan, "UEFA ile planladığımız toplantıyı yaptık. Çok başarılı bir toplantı oldu. UEFA bu süreçte TFF'ye olan güvenini tekrar belirtti. UEFA'nın şike ve benzeri olaylarla mücadelede ne kadar kararlı olduğunu biliyoruz.

Bu konuda Türkiye'deki savcılık ve polisin çalışmalarını da takdir ettiklerini söylediler. Federasyonumuzun UEFA ile işbirliğinden memnunlar ve devamını diliyorlar. Resmi belgelerin elimize geçmemesinden dolayı sürecin hızlanmadığının farkındalar.

Bu belgeler elimize geçince sürecin hızlanacağının da farkındalar. Hukuçularımızla da bu konuyu görüştüler. Bundan da çok mutlu oldular. Süreci birlikte takip edeceğiz. İşbirliğimiz de devam edecek" dedi.

"AYNI DÜŞÜNCEDEYİZ"

Arıboğan, "UEFA yetkilileri, başından itibaren bu süreçte bizimle çok benzer düşünceler içindeler. Resmi otoritelerin araştırma sonucu belgeler bize gelmediği için TFF'yi desteklemenin dışında henüz bir şey yapmıyorlar. Bizim konumuz olduğunu düşünüyorlar" açıklamasını yaptı.

UEFA'nın açıklaması Ünal Aysal'ın sözlerini hatırlattı

UEFA'nın dünkü toplantıda TFF'ye söyledikleri ardından kendi sitesinden yaptığı açıklamalar geçen hafta Galatasaray Başkanı Ünal Aysal'ın sözlerini hatırlattı.

TFF ve Süper Lig kulüplerinin büyük tepkisini çeken açıklamada Aysal çözümün kısa sürede sağlanmaması halinde Türk futbolunun kaosa sürükleneceğini açıklamıştı. Aysal, ''Türk futbolu çok ağır bir şaibe altında. TFF'nin ağır bir sorumluluk altında olduğunun bilincindeyiz. Kararların geciktirildiği her gün Türk sporuna zarar vermektedir. Liglerin bir süre ertelenmesi kararı dahil, üzerlerine düşen tüm görevleri zaman kaybetmeden yerine getireceklerine ve kararın verilmesi için gerekli bilgi ve delillerin federasyonumuza ivedilikle iletilerek sürecin hızlandırılacağına inanıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Belgeler bu hafta

Federasyonun elinde belge olmadığı için işlem yapamadığının altını çizen ve bu görüşlerine UEFA'nın da anlayış gösterdiğini kaydeden Arıboğan'a UEFA yetkililerinin "Elinize belge ve deliller geçtikten sonra gerekenleri süratle yapmanız gerekiyor. UEFA'nın şike konusunda 'sıfır tolerans' prensibinden taviz vermesi mümkün değildir.

UEFA'nın turnuvalarla ilgili sürecinin yavaşlaması veya durması düşünülemez. Bizim yarışmalarımız göz önüne alındığında sizin süreci hızlandırmanız gerekiyor" uyarısında bulunduğu öğrenildi. Arıboğan, açıklama yaparken yöneltilen "Delillerin federasyona ne zaman ulaşmasını bekliyorsunuz?" sorusuna "Bu hafta belgelerin savcılıktan yavaş yavaş bize verilmesini bekliyoruz. Bazen bu konularda kavram kargaşası oluyor. Zaten savcımız bize bilgi veriyor, işbirliği yapıyor ama konunun gizliliğinden dolayı belgelerin bize aktarılması gecikti. Beklentimiz bu haftadan itibaren belgelerin bize ulaşması" yanıtını verdi.

Hoşgörü olmayacağı UEFA'ya teyit edildi!

UEFA, dün Türkiye Futbol Federasyonu yetkilileri ile yaptığı görüşme sonrası resmi sitesinden bir açıklama yaparak, şike soruşturması ve TFF'nin devlet yetkilileriyle yakın işbirliği içinde atacağı adımlarla ilgili bilgi alındığını duyurdu.

TFF'nin gerekeni en hızlı şekilde yapacağına güvendiği yinelenen UEFA açıklamasında, "TFF, şikeyle ilgili meselelerde hoşgörü gösterilmemesi kuralına bağlı kalacağını teyit etti" ifadesi dikkat çekti.

UEFA'nın Avrupa kupalarına katılacak Türk takımlarıyla ilgili tutumunu daha önceki açıklamasında ortaya koyduğu ve bu tutumun değişmediği de hatırlatıldı.

UEFA, 12 Temmuz'da soruşturmada adı geçen kulüplerin Avrupa kupalarına alınmaması için bir neden olmadığını belirtmişti.

 

Sabah

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.