Ve YARSAV fena karıştı!

Ve YARSAV fena karıştı!

HSYK seçimleri YARSAV'ı karıştırdı. Adaylar üzerinde anlaşamayan gruplar arasında sert tartışmalar yaşandı.

HSYK seçimleri YARSAV'ı karıştırdı. Adaylar üzerinde anlaşamayan gruplar arasında sert tartışmalar yaşandı. 1 üyenin ihracı ve istifalar üzerine Başkan Tarhan, Olağanüstü Genel Kurul kararı aldı...

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçim süreci YARSAV'daki derin görüş ayrılıklarını gün yüzüne çıkardı. "Şahinler", "Ulusalcı şahinler" ve" Güvercinler" diye üç gruba bölünen YARSAV'da gruplar HSYK adayları üzerinde anlaşamadı. YARSAV listesini bölen isimlerle birebir görüşerek onları adaylıktan vazgeçirmeye çalışan ancak bunda başarılı olamayan Başkan Emine Ülker Tarhan, sürecin kendisine karşı bir komploya dönüştüğünü değerlendirerek Olağanüstü Genel Kurul kararı aldı.

Dernek yönetimine yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre HSYK'ya adaylık belirleme sürecinin bir güç gösterisine dönüştüğü belirtiliyor. İlk hamlenin galibi olarak Ülker ile ekibi gösterilirken, 'şahinler' grubunun arkasına 'mezhep' grubu ile CHP Milletvekili İsa Gök ve HSYK üyeliğinden istifa eden Kadir Özbek'i alarak atağa geçtiği öne sürülüyor.

HANGİ GRUPTA KİMLER VAR?

Dernekte 'güvercinler' grubu olarak adlandırılan ılımlı sol ekibin başını Emine Ülker Tarhan, Celal Çelik, Leyla Tarhan Köksal, Ayşe Altun, Murat Arslan ve Fetih Sayın'ın çektiği ifade ediliyor. "Şahinler" olarak isimlendirilen ulusalcı sol grubu ise son genel kurulda büyük hüsran yaşayan Ömer Faruk Eminağaoğlu, Ali Rıza Aydın, Nuh Hüseyin Köse, Eray Karınca, Ahmet Taşyurt ve Rıza Kartal'ın oluşturduğu aktarılıyor.

Derneğin 'ulusalcı şahin' kanadını oluşturan Remzi Özdemir, Osman Kaçmaz ve Gürsel Özkan'ın ise el altından Ömer Faruk Eminağaoğlu ile gizli temaslar sürdürdüğü iddia ediliyor.

HSYK ÜYELİĞİ İÇİN KAVGA

HSYK kurul üyeliği aday tespitinde YARSAV ciddi kavgalara ve tartışmalara sahne oldu. Bu süreçte 'güvercinler', arkalarına 'ulusalcıların desteğini de alarak demek üyesi olmayan ulusalcılarla ittifak yapmayı isterken, "şahinler" grubunun ise bu ittifaka kesinlikle karşı çıktığı, ittifakı savunanları da tarihsel gerçeklere ihanet etmek ve ilkesiz davranmakla suçladığı aktarılıyor.

İstanbul Yelken Kulübü gibi mekanlarda yapılan temayül yoklaması sonuçlarını 'şahinler'in kendi istedikleri gibi ayarladıkları, bu şekilde belli bir mezhep mensuplarının listelere ağırlıklı olarak girmesini sağladıkları öne sürülüyor. Ancak oluşturulan listelerin 'şahinler' grubu ile temayül yoklamalarında öne çıkan belli mezhep mensupları grubunu tatmin etmediği belirtiliyor.

Bu amaçla defalarca toplanmasına rağmen listede uzlaşmaya varamayan Yönetim Kurulu'nun ittifak teklifinin 6'ya karşı 7 oy üstünlüğü ile kabul edildiği ifade ediliyor. Sert tartışmaların yapıldığı toplantılarda zaman zaman fiziksel saldırıların da yaşandığı ve 'şahinler' grubunun önde gelen üyelerinden YARSAV yönetim kurulu üyesi Rıza Kartal'ın bu nedenle dernekten ihraç edildiği bildiriliyor.

SEÇİM SONRASI AÇIKLANACAK

Ancak bu arada sözüne sadık kalmakta ısrar eden Tarhan, beklemediği darbeyi ittifak ettiği gruptan aldı. Orhan Sungur'un başını çektiği bu grubun YARSAV üyelerine gönderdiği e-postalarda YARSAV'ın listesini tam olarak yayınlayıp birlikte hareket ettikleri görüntüsünü verirken dolaştıkları adliyelerde "öz ulusalcı" listesi adı altında Osman Kaç-maz'ın da aralarında bulunduğu 11 kişilik bir listenin propagandasını yaptıkları öğrenildi.

Yargıtay 9. Daire Başkanı Mahmut Acar'ın da Kaçmaz lehine propaganda yaptığı ifade ediliyor. Beklenmedik bir manevra yaparak yönetimden olağanüstü genel kurul kararı aldığı öğrenilen Başkan Tanhan'n buna ilişkin açıklamayı seçim sürecini etkilememesi için 17 Ekim Pazar günü açıklamayı düşündükleri söyleniyor.

100 ÜYE İSTİFA ETTİ

Tartışmalardan büyük rahatsızlık duyan 1 100 kadar YARSAV üyesi dernekten istifa etti. İstifa edenler arasında Yargıtay Ceza Genel Kurul Başkanı İhsan Akçin, Yargıtay Başsavcı Vekili Kublay Özkan, Yargıtay Daire Başkanı Cengiz Erdoğan, Turan Demirtaş, Yargıtay Üyeleri Ulvi Yüksel, Mustafa Kaya, Osman Yaşar, Asuman Celkan, Birsen Karakaş, Kamil Karahan, Danıştay Üyeleri Sinan Yörükoğlu, Sinan Tunca, Ziya Özcan, Nihat Turan ve Ahmet Hamdi Ünlü bulunuyor.

Kocaeli Başsavcısı Mehmet Fatih Özdemir, İzmir Özel Yetkili ACM Başkanı Galip Dinçer Cengiz ile aralarında HSYK üye adayları Azmi Kızılkaya, Orhan Tepedelenlioğlu, Mehmet Ali Yeniay, Sevil Kartal, HSYK Üye Adayı Fatma Gülçin Durak, HSYK Üye Adayı Ali Parlar'ın da istifacılar arasında yer aldığı belirtiliyor.

ÖZYARSAV LİSTESİ ÇIKARTILDI

YARSAV yönetiminin ittifak kararı doğrultusunda belirlediği ve desteklediğini açıkladığı aday listesine başta Dernek Başkanı Tarhan olmak üzere "güvercinler" kanadın sonuna kadar sahip çıkıp listeden hiçbir kişinin isminin değiştirilmeme-sini savunduğu ancak 'şahinler' grubunun bu listeyi delik deşik ettiği ifade ediliyor.

Şahinler ile şahinler içinde yer alan mezhepçi kanadın bu listeyi kendi isteklerine göre yeniden düzenlediği ve kendi adaylarını tespit ederek "ÖZ YARSAV" listesi adı altında propagandasını yaptığına dikkat çekiliyor. Olağanüstü kongrenin Emine Ülker Tarhan Başkanlığındaki ılımlı kanat ile Ömer Faruk Eminağaoğlu ve mezhep grubu destekli şahinler arasında geçmesi bekleniyor.

BUGÜN GAZETE

Etiketler :