Vecdi Gönül'den tartışmalı karar

Vecdi Gönül'den tartışmalı karar

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, çok tartışılacak bir karara imza attı.

Gönül, 403 yıla kadar hapsi istenen hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un bilgisayarındaki 397 dosyayı sildirdiği belirlenen Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu için soruşturma izni vermedi.

Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, 'delil karartma' suçlamasıyla hakkında yürütülen soruşturmadan Milli Savunma Bakanlığı eliyle kurtuldu. 'Sahte çürük raporu çetesine' üye olmaktan tutuklanan ve 403 yıla kadar hapsi istenen Hava Kuvvetleri'nin eski Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un bilgisayarında 397 dosyayı sildirdiği tespit edilen Çubuklu için Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül soruşturma izni vermedi.

Dosya 'şüpheli' albaya verildi

Sahte çürük raporu çetesi soruşturmasını yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, delil karartma suçlaması yöneltilen Çubuklu ve ona yardım eden Milli Savunma Bakanlığı Askeri Adalet İşleri Başkanı Albay Neşet Uncu ile Genelkurmay Adli Müşavirliğinde görevli askeri hakim binbaşılar Olcay Yeşilkaya ve Okşan Çiğdemin dosyalan hakkında görevsizlik karan vermişti. Mili Savunma Bakanlı-ğı'na gönderilen dosya, Askeri Adalet İşleri Başkanı olan ve aynı zamanda so- fi ruşturmanın şüphelisi konumundaki Albay Uncu'nun önüne gitti. Dosya Hakim Albay Kemal Oygur'a verildi. Hazırlanan raporla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Gönül, Çubuklu ve ekibinin soruşturma evrakı hakkında işlem yapılmamasına karar verdi.

Ses kaydı skandalı ortaya çıkardı

Skandallar zinciri Albay Üçok'un aralarında birçok ünlü ismin de olduğu çok sayıda kişiye para karşılığı sahte çürük raporu temin eden çeteye yönelik soruşturmadan tutuklanmasının ardından başladı. Çeteyi soruşturan İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta, Üçok'un kullanımında olan masa üstü ve dizüstü bilgisayarlara! gönderilmesini istedi. Bir süre sonra internete düşen şok l bir ses kaydı savcılann beklediği bilgisayarda belge temizliği yapıldığını ortaya koydu. Üstelik ses kaydı yalanlanmak bir tarafa ses kaydını yaptığı tespit edilen bir adli müşavirlik çalışanı hakkında işlem başlatıldığı duyurularak 'delil karartma' girişimi doğrulandı. Skandal ses kaydında Çubuklunun 'Belgeler bizim anladığımız manada güvenli silinmemiş" dediği dikkat çekmişti.

Çubuklu'nun ekibi için tutuklama istendi

İSTANBUL Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta, kurye polisle Üçok'ıın bilgisayarını Genelkurmay Adli Müşavirliği'nden aldırdı. İncelemeye gönderilen bilgisayarlarda 397 dosyanın silindiği tespit edildi Bunun üzerine savcılık, delil karartma toplantara katılan aralarında Çubuklu'nun da olduğu askeri hakimleri ifadeye çağırdı Albay Uncu ile binbaşılar Çiğdem ve Yeşilkaya Savcı'ya ifade verdikten sonra 'delil karartma' iddiasıyla tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Bir gün sonrası için ifadeye çağrılan Çubuklu ise karara uymadı. Çubuklu'nun tutuklannma ihtimaline karşılık ifadeye gitmediği öne sürüldü. Ayrıca Savcı Usta'ya birçok karata Çubuklu'yu ifadeye çağırmaması için baskı yapıldığı tespit edildi. Çubuklu, Genelkurmay Adli Müşavirliği sıfatını kullanarak savcılığı 'baskı altına alacak' yazılar göndendi

Savcıdan şok suçlamalar

Çürük , raporu çetesi iddianamesi 22 Mayıs 2010da hazırlanırken, Çubuklu ve ekibi ıgn görevsizlik kararı verilerek dosyaları Milli Savunma Bakanlığna gönderildi. Görevsizlik kararında Çubuklu'ya şok suçlamalar yöneltildi. Kararda Çubuklu ve Uncu'nun "Tamamen keyfi bir surette davranıp bir kısım dosyaların Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilip gönderilmeyeceği noktasında ayrıştırma yaparak hiyerarşik bakımdan üstünlüklerini kullanarak, Askeri Savcılara da bu yönde emir ve talimat vererek, delillerin gizlenmesi yönünde hareket ettikleri anlaşılmıştır" denildi. (Bugün)

Etiketler :