Vekiller 'eylem planı'na tepkili

Vekiller 'eylem planı'na tepkili

Taraf Gazetesi'nin ortaya çıkardığı ve Genelkurmay karargahında 'irtica ile mücadele' adı altında hazırlandığı iddia edilen eylem planına tepkiler sürüyor.

Milletvekilleri, 'eylem planını' demokrasiye ve halka yönelik talihsiz bir girişim olarak niteledi. Raporun millet ile devlet arasına fitne ve nifak tohumlarına ekmeye yönelik olduğuna işaret ededen milletvekilleri, raporun gerçekdışı olmasını isterken, aksi hal vahim bir durumun olduğunu söyledi.

Genelkurmay Harekât Başkanlığı için hazırlanan Nisan 2009 tarihli ve Kurmay Albay Dursun Çiçek'in imzasını taşıyan andıçta, AK Parti ve Fethullah Gülen'e yönelik bir dizi eylem planları ayrıntılarıyla anlatılıyor. Andıç'ı basından öğrenen AK Parti'nin Alevi kökenli İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, raporu Ergenekon'un dışarıda kalan kolunun dibe vuran itibarını kurtarmak ve taraftar bulmaya yönelik bir teşebbüs olarak gördüğünü söyledi. Asker kökenli eski milletvekili Tevfik Diker de eylem planının kabul edilemez olduğunu ifade ederken, "Demokrasilerde herkes haddini bilmelidir." dedi.

EYLEM PLANI TAM BİR DELİ SAÇMASI

İstanbul Milletvekili Yiğit, eylem planının toplumsal barışı hedeflemenin yanı sıra devlet ile millet arasına nifak tohumlarını ekmeye matuf bir çalışma olarak gördüğünü söyledi. Eylem planında Alevi kesiminin provoke edilmesine yönelik planlar da olduğunu hatırlatan Yiğit, bunun daha önce Ergenekoncuların hazırladığı ve Alevilerin Yahudiliğin 13. kolu olduğunu iddia ettiği rapora benzediğini söyledi. Geçmişte bu tür çalışmalara çokça şahit olduklarını ifade eden Yiğit, planın Ergenekon'un dışarıda kalan kolları tarafından hazırlandığını savunarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben Genelkurmay'ın bunu yaptığını düşünmüyorum. Bunları derin devlet ya da Ergenekon'un dışarıda kalan kolunun bir çalışması olarak görüyorum. Genelkurmay'ın böyle bir rapordan rahatsız olduğunu düşünüyorum. Bunlar, kendilerine taraftar bulmak için yapıyorlar."

Eylem planını 'provakatif bir çalışma, deli saçması' gibi ifadelerle nitelendiren Yiğit, "Bu tip şeyleri geçmişte çok yaşadık. Topluma devlet arasına nifak ve fitne sokmaya çalışıyorlar. Biz geçmişte bu tür senaryolara çok şahit olduk. Maraş, Çorum ve Sivas olayları gibi tezgahlar bunun en iyi örnekleridir. Toplumsal barışı hedef alan bir karakteri var. Toplumun bu tür şeylere karşı duyarlı olması gerekir. Deli saçması olarak nitelendiriyorum.

HERKES HADDİNİ BİLMELİ!

Genelkurmay'ın eylem planına asker kökenli eski Milletvekili Tevfik Diker de tepki gösterdi. Genelkurmay Karargahı'nda bir subaya veya bir birime durumdan vazife çıkarma yetkisi verilerek hareket edilemeyeceğini vurgulayan Dikar, "Düşün yakamızdan, yeter artık." dedi. Diker şöyle konuştu: "Eğer bir sorun varsa demokrasiye sadık kalarak çareyi siyasette aramak gerekir. Siyasi partilerin, halkın ve hukukun yerine Genelkurmay Karargahında bir subay veya bir birim kendi durumdan vazife çıkarma yetkisi vererek hareket edemez. Genelkurmay'da bazıları bu şekilde hareket ettikleri sürece kazanan AK Parti ve sivil kurumlar olur. Demokrasilerde herkes haddini bilmelidir. Bunları bitirme işi sizin işiniz değildir. AK Parti'yi bitirecek makamların başında yüce millet gelir. Millet daha geçen hafta sonu yapılan mini seçimde AK Partiye yüzde 43 oy verdi. AK Parti Anayasa Mahkemesi'nce kapatılmadığı gibi Gülen de yargıda aklandı. Bu gerçekler karşısında yapılması gereken tek şey hukukun üstünlüğüne inanarak halkın sevgisini kazanmaktır. Albay Çiçek gibilere açık seçik sesleniyorum. Düşün yakamızdan ve yeter artık. Demokrasiye sadık kalarak çareyi siyasette aramak gerekir. Siyasi partilerin, halkın ve hukukun yerine Genelkurmay Karargahı'nda bir subay veya bir birim kendi durumdan vazife çıkarma yetkisi vererek hareket edemez."

EĞER DOĞRU İSE ÇOK VAHİM

Ankara Milletvekili Burhan Kayalar da eylem planı ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Burada söylenecek söz bulamıyorum. Tüm umudumuz, böyle bir şeyin olmamasıdır. Demokrasilerde böyle şeylere yer yoktur. Geçmişte de buna benzer raporlar kamuoyuna sızdı. Genelkurmay bu tür olayların yaşanmasına izin vermemeli. Derhal soruşturma açıp engel olmalı. Çünkü bu tür planlar en çok Türk Silahlı Kuvvetlerimizi yıpratır. Bu anlayışların artık terk edilmesi gerekiyor. Burada hedef demokrasi ve halkın bizzat kendisidir. Anlaşılan o ki çetelerin ortaya çıkması birilerini rahatsız ediyor. Eğer bu yazılanlar doğru ise ortada çok vahim bir durum var."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :