Venezuela'nın yeni lideri Maduro oldu

Venezuela'nın yeni lideri Maduro oldu

Eski Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölmeden önce yetkilerinin bir kısmını devrettiği ve kendisine bir şey olursa yerine geçmesini vasiyet ettiği Nicolas Maduro, ülkenin yeni devlet başkanı seçildi.

Yetkililer, Chavez'in kendine özgü sosyalist devrimine devam ettireceğine  ant içen 50 yaşındaki Maduro'nun, oyların 50,8'ini alarak yeni devlet başkanı  olduğunu açıkladı. Maduro'nun rakibi, muhalefet partisi lideri Henrique Capriles ise oyların  yüzde 49,1'ini aldı.
 
         
Başkent Caracas'ta 23 Kasım 1962'de dünyaya gelen Maduro, liseden sonra  eğitimine devam etmedi, 1970'ler ve 1980'lerde Caracas Metro Sistemi  çalışanlarını temsil eden sendika için çalıştı.
Beşinci Cumhuriyet Hareketi Partisinin (MVR) kurucularından Maduro,  1998'de Temsilciler Meclisi'ne, 1999'da Kurucu Meclis'e, 2000 ve 2005'te Ulusal  Meclis'e girdi.
 
2005'te ve 2006'nın ilk yarısında Meclis Başkanlığı görevini yürüten  Maduro, 2006 Ağustos'unda dışişleri bakanı, 2012 Ekim'de de devlet başkanı  yardımcısı oldu. 2006-2011 arasında meclis başkanlığı yapan Venezuela lı  politikacı Cilia Flores ile evli Maduro, sakin tabiatı, hemen her zaman  gülümseyen yüzü ve diyaloğa açık siyasi kimliğiyle dikkati çekiyor.
 
Chavez, zaman zaman bazı çevreler tarafından "üniversite eğitimi olmayan  bir kamyon şoförü olduğu için" eleştirilen Maduro'yu "devrimci, gençliğine rağmen  muazzam tecrübeleri olan, büyük bir fedakarlık ve çalışma kapasitesiyle en zor  durumların dahi üstesinden gelebilecek bir adam" diye nitelemişti.
 
 Kanserinin nüksetmesi üzerine Küba'da dördüncü kez ameliyat masasına  yatan Chavez, ameliyattan önce bazı yetkilerini Maduro'ya devretmiş ve kendisine  bir şey olması durumunda yerine Maduro'nun geçmesini vasiyet etmişti. Chavez'in 5  Mart'ta yaşamını yitirmesinin ardından Maduro, geçici devlet başkanı olarak yemin  etmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.