Vesayetin Kalkmasından Korkuyorlar

Vesayetin Kalkmasından Korkuyorlar

Prof. Dr. Erdem: Anayasa 16 yıldır değiştiriliyor, ama hiç birinde bu kadar direnç olmadı...

Elazığ'da Okuryazar Düşünce Topluluğu tarafından "Son anayasa değişikliklerinin getireceği yenilikler" konulu panel düzenledi.

 

Öğretmenevindeki panelde konuşan Anayasa Hukuk Profesörü Fazıl Hüsnü Erdem, Türkiye'de 16 yıldır anayasada çeşitli değişiklikler yapıldığını, fakat hiçbirinde bu kadar şiddetli tepkilerle karşılaşılmadığını söyledi.

 

Bugüne kadar anayasanın 16 kez değiştirildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Erdem, ancak hiçbirinde bu kadar şiddetli bir muhalefetin gösterilmediğine dikkat çekti. Erdem, "Hiçbirinde yüksek yargı mensupları siyasetçiler gibi, muhalefet partisini temsil eden bir siyasetçi edasıyla kamuoyunun karşına çıkıp konuşmadı. Hükümeti ya da parlamentoyu uyarıcı mahiyette konuşmalar yapmadı. Bugün bu muhalefetin temel sebebi bu vesayetçi sistemin değişiminden ya da değişecek olmasından duyulan korkudur. Çünkü ilk kez yüksek yargı organlarının oluşumuna ilişkin bir değişiklik öngörülüyor." dedi.
Türkiye'de demokratik siyaset üzerinde vesayetçi sistemin olduğunu savunan Fazıl Erdem, hazırlanan anayasa paketinin bu durumu ortadan kaldıracağını ileri sürdü.


Anayasaların, insan ömrü gibi geçici olduğunu dile getiren Erdem, zamanın değişimlerine paralel anayasaların da değişebileceğini aktardı. Fazıl Hüsnü Erdem, "Zamanın değişimine bağlı olarak hukuk kuralları da değişir. Neden? Çünkü toplum değişiyor." şeklinde konuştu.


Türkiye'ye 30 sene önceki bir anayasayı dayatmanın yanlış olduğunu kaydeden Prof. Dr. Erdem, "Toplumunun dinamiklerine, talep ve beklentilerine, hassasiyetlerine uygun olmayan, yani o günkü toplum açısından da dar gelen bir elbise bugün için tümüyle dar gelmeye başlamış, daha doğrusu o elbise şurasından burasından yırtılmaya, patlamaya başlamış. Toplum artık bu elbiseye sığmıyor. O zaman da zaten zorla sığdırılmıştı. Toplum bugün gelişti, değişti, dönüştü. Artık Türkiye toplumu dünyayla bütünleşme iradesini ortaya koymuş bir toplumdur. Türkiye dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip. Yani Türkiye bir üçüncü dünya ülkesi değil. Böyle bir ülkenin değişen, dönüşen dinamik bir toplumuna, bu anayasayı, 30 sene önceki anayasayı dayatmanın hiçbir anlamı yoktur."


Düzenlenen programa, Elazığ Valisi Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, İl Emniyet Müdürü Fahrettin Coşkun ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.

Etiketler :