Vesayetten yakınan Bakan

Vesayetten yakınan Bakan

"Bir sürü vesayet makamı vardır, vesayet mekanizması vardır. Ve egemenlik oralarda paylaşılır."

Şanlıurfa'daki temasları kapsamında Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile bir araya gelen İçişleri Bakanı Beşir Atalay referandumun içeriği hakkında bilgi verdi, 'evet' oyu kullanılması çağrısında bulundu.

Bakan Atalay referandumun sonucu 'evet' çıkması durumunda egemenliğin kayıtsız şartsız millete geçeceğine vurgu yaptı. Şimdiye kadar egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğu söylentilerinin aslısız olduğunun herkes tarafından bilindiğini belirten Bakan Atalay, "Türkiye'de 'egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' deriz. Ama hepimiz de biliriz ki öyle egemenlik kayıtsız şartsız milletin falan değil, bunları açıkça konuşmak lazım. Bir sürü vesayet makamı vardır, vesayet mekanizması vardır. Ve egemenlik oralarda paylaşılır." dedi.

Birçok konuda iradenin milletten alındığının altını çizen Bakan Atalay, meclisin aldığı kararları anayasa mahkemesinden çok döndüğünü ifade etti. Bakan Atalay 441 oy ile meclisten geçen üniversiteli kızların kılık kıyafeti ile ilgili yasayı da örnek gösterdi ve o maddelerin CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğünü hatırlatarak, CHP'nin her zaman en büyük yardımcısının Anayasa Mahkemesi olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nde 7 kişinin vereceği karar milletin kararından üstün olduğunun altını çizen Atalay, "Milletvekillerini seçer meclise gönderirsiniz. 550 kişidir mevcudumuz. İsterse 550 kişinin oyuyla kabul edilsin ama yukarıya, Anayasa Mahkemesi'ne gitsin 7 kişi 'bu olmaz' desin o olmaz. Türkiye böyle bir ülkedir." şeklinde konuştu. Anayasa değişiklik paketinin bu tür sorunları çözeceğini anlatan Atalay, anayasa paketinin vesayet makamlarını değil, millet iradesini belirleyici olarak ön plana çıkaracağını ifade ederek hükümet olarak gerçek demokrasi için uğraştıklarını belirtti. Muhalefetin destek vermemesini anlamsızlık olarak değerlendiren Atalay, CHP'nin hiçbir zaman millet iradesinin ön plana çıkmasını istemediğini kaydetti. CHP'nin millet iradesi dışında bütün mekanizmaların güçlenmesini istediğini ancak, özgürlükçü geçinen Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) anayasanın neresine karşı çıktığını sordu. Atalay, anayasa değişikliği ile ordudan atılan subayların yargıda hakkını arayabileceğini ve sivillerin de askeri mahkemede yargılanamayacağını dile getirdi.

PAKET HERKESE BİR ŞEYLER VERİYOR, KİMSEDEN BİR ŞEY ALMIYOR

Yeni anayasa paketi ile Türkiye'nin demokrasiye kavuşacağını dile getiren Bakan Beşir Atalay, hükümet olarak ülkenin demokratikleşmesi için geldikleri günden beri çaba verdiklerini bu anlamda büyük başarılara imza attıklarını vurguladı. Hükümetleri döneminde işkenceleri ortadan kaldırdığının altını çizen Atalay, bundan sonra işkenceye müsaade etmeyeceklerini söyledi. Faili meçhullerin artık bırakılmayacağını dile getiren Atalay, eski faili meçhullerin de aydınlatılacağını aktardı.

Anayasa paketinin kimseden bir değer almadığını hatta herkesin değerine değer katacağını açıklayan Beşir Atalay, "Paketi ana hatları ile ben saydım, maddeler bunlar. Bunun dışında bir şey yok. Bu paket herkese bir şeyler veriyor. Hiç kimseden bir şey almıyor, hiç kimseden bir hak-hukuk almıyor. Memura, işçiye, emekliye bütün vatandaşların değerine değer katıyor." diye konuştu. Soru- cevap kısmında ise Şanlıurfa'nın ne zaman büyükşehir olacağı yönündeki bir soruya Bakan Atalay, referandum sonrası bu yönde bir çalışmalarının olacağını ve Şanlıurfa'nın bu çalışma kapsamında ilk sırada yer aldığını söyledi. Bunun üzerine dinleyicilerden büyük alkış alan Beşir Atalay, bir sürü bilgi aktardığını ancak hiç alkış almadığını, söz konusu Urfa'nın Büyükşehir olması olunca alkışın koptuğunu ifade etti.

CİHAN

Etiketler :