Vietnam'da erkek patlaması

Vietnam'da erkek patlaması

Vietnam'da erkek bebek doğum oranı artıyor, doğumlar bu hızla artarsa 2030'da 3 milyon erkek evlenecek kız bulamayacak.

Vietnam'da erkek bebek doğumlarının hızla arttığı, geçen yıl her 100 kız bebeğe karşılık 112 erkek bebeğin dünyaya geldiği bildirildi.

Aile Planlama ve Nüfus Dairesi Genel Müdürü Yardımcısı Duong Quoc Trong, bu oransız artışı, erkek bebeklerin "soyu devam ettirdiği" yönündeki kültürel inanca bağladı.

Duong Quoc Trong, 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, ayrıca erkeklerin büyüyünce aileye daha iyi bakabileceği inancının da bebeklerin cinsiyeti yüzünden kürtajları artırdığını belirtti.

Bu uygulamayı durdurmak için Vietnam'da doktorların bebeğin cinsiyetini açıklaması 2003 yılında yasaklanmıştı, ancak doktorların sıklıkla bu yasayı hiçe saydığı ifade ediliyor.

Vietnamlı yetkili, hükümetin kürtaj yasağının uygulanması için daha sıkı önlemler alacağını kaydetti.

Erkek bebek sayısının onlarca yıldır arttığı Vietnam'da son yıllarda bu artışın hız kazandığına dikkat çekildi.

Aile Planlama ve Nüfus Dairesi sözcüsü Dang Bich Thuan da bu artış oranının devam etmesi halinde 2030'da Vietnam'da 3 milyon erkeğin evlenecek kız bulamayacağını söyledi.

Dang Bich Thuan, erkeklerin farklı ülkelerden kadınlarla evlenmek zorunda kalabileceğini, bunun da kültürel farklılıklar yüzünden sosyal sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Vietnam'da Sağlık Bakanlığı da "nasıl erkek çocuk sahibi olunur" içerikli kitapların basıldığı yayın evlerine bir süre önce baskın yaparak 2600'den fazla kitaba el koymuş, bu türden bilgilerin yayımlandığı internet sitelerinden söz konusu makalelerin çıkarılmasını istemişti.

Etiketler :