Viyana'da "Hz. Mevlana'da Eğitim" konferansı düzenlendi

Viyana'da "Hz. Mevlana'da Eğitim" konferansı düzenlendi

VİYANA (AA) - Avusturya'da, Viyana Yunus Emre Enstitüsü'nde (YEE) Hazreti Mevlana'nın insan eğitimini ele alan "Hz. Mevlana'da Eğitim" başlıklı konferans düzenlendi

VİYANA (AA) - Avusturya'da, Viyana Yunus Emre Enstitüsü'nde (YEE) Hazreti Mevlana'nın insan eğitimini ele alan "Hz. Mevlana'da Eğitim" başlıklı konferans düzenlendi.

Konferansa Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun'un yanı sıra davetliler katıldı.

Viyana YEE Müdürü Ayşe Yorulmaz, selamlama konuşmasında, Hz. Mevlana'nın yaktığı meşalenin bugün dahi insanlığı aydınlatmaya devam ettiğini ifade etti.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. İshak Tekin, verdiği konferansta Mevlana'nın "Hamdım, piştim, yandım." ifadelerinin Mevlevi tarikatında insan eğitiminin temel felsefesini oluşturduğunu söyledi.

Tekin, "Mevlana demek; sabır demektir. Mevlana demek; zorluklar karşısında mücadele etmek demektir. Mevlana demek; olgunlaşma yolunda sürekli bir çaba arzusunda olmayı bize ifade eder. Bu çerçevede düşündüğümüzde, işte bu 'Hamdım, piştim, yandım' aslında çok derin felsefi anlamları olan bir söz olarak karşımıza çıkar." dedi.

Mevlevi geleneğinde insanın manevi açıdan olgunlaşması ve sanatsal katkıların sağlanmasının hedeflendiğini kaydeden Tekin bu gelenekte dervişlerin 1001 günlük bir çileden geçerek eğitildiğini söyledi.

Tekin, Mevleviliğin insan eğitimine ilişkin temel yaklaşımının bireyin kendisini dünyaya tamamen kaptırmaması ve dünyayla bağını da aynı şekilde tamamen koparmaması üzerine olduğunu kaydetti.

Mevlana'nın "Hamdım, piştim, yandım" ifadelerinin, ruhun olgunlaşması ve kemale ermesi anlamına geldiğini kaydeden Tekin, Mevlevi geleneğinde bu anlayışı canlı kılmak üzere müritlerin eğitildiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından ESOGÜ Öğretim Üyesi Dr. Ömer Faruk Bayrakçı, Mevlevi bestekarların eserlerinin yer aldığı bir kanun dinletisi sundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.