Vize açılımı devrim oldu

Vize açılımı devrim oldu

Türkiye ile Suriye arasında vize uygulamasının kaldırılması, ekonomik verileri kısa sürede değiştirdi. Taksicinin yüzü gülüyor, Hatay'da boş otel kalmadı, vize açılımı tabelacıya bile yaradı

Vizesiz geçiş sayesinde, Suriye'nin sınır komşusu Hatay'da lokantacıdan, konfeksiyoncuya, otel işletmecisinden ayakkabıcıya ve taksiciye kadar çok sayıda esnaf piyasadaki canlılıktan nasibini almaya başladı. Sınırda taksi giriş çıkışları yüzde 78 arttı. Otellerin doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. Firmalar Arapça tabelalar hazırlattığı için tabelacılar sınır kentlerinde altın dönemlerini yaşar hale geldi.

İSTANBUL'DAN SONRA İKİNCİ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, Suriye ile ticaretin canlandığını söyledi. Vizesiz geçişle bu yılın sonunda ihracatta büyük patlama yaşanacağını ifade eden Kuseyri, şöyle devam etti: 'Cilvegözü ve Yayladığı kapılarında olumlu sinyalleri almaya başladık. İstanbul'dan sonra en büyük TIR filosuna sahip kentimizde, geçen yıl ekim ayında 9 bin 418 TIR geçiş yaparken, bu ekimde sayı 14 bin 513'e yükseldi.'' Yolcu girişlerinin de arttığının altını çizen Kuseyri, geçen yıl 89 bin 60 kişinin giriş yaptığı kapılardan bu yıl 140 bin 194 kişinin geçtiğini belirtti.

OTELLER FULL KAPASİTE ÇALIŞIYOR
SURİYE'NİN Halep, Laskiye kentlerine taşımacılık yapan taksiciler de uygulamadan nasibini aldı. Esnafın işi açıldı ve ticari taksi giriş çıkışları yüzde 78 oranında arttı. Mehmet Ali Kuseyri, otelcilerin Suriyeliler sayesinde yüzde 100 doluluk oranlarına ulaştığını ve yüzlerinin güldüğünü belirtti. Her sektöre canlılık kazandıran uygulama sayesinde, Suriye'den geleceklerin kentte rahatlıkla alışveriş yapabilmesi ve sıkıntı yaşanmaması için firmaların Arapça tabelalara da ağırlık verdiğini vurgulayan Kuseyri, 'Tabelacıların yüzü gülmeye başladı' dedi.

Çiftler, balayı için Şanlıurfa ve Hatay'a geliyor
SURİYELİ çiftler balayı için bile aynı adet ve gelenekler, dil, kültür, mutfak ve müziği paylaşan Antakya ve Şanlıurfa'yı tercih ediyor. Örneğin Suriyeli Hassan Baıkalı, 7 gün önce Laskiye kentinde düğün yaparak dünya evine girdiği eşi Maha Battıkha ile balayını geçirmek üzere akrabalarının bulunduğu Hatay'ı tercih ettiğini söyledi. Baıkalı, şöyle devam etti: 'Türkiye'yi seçerek tercihimizi doğru yaptığımıza inanıyoruz. Diğer evlenen Suriyeli çiftlerin de balaylarını başta Antakya olmak üzere Türkiye'de geçirmelerini öneriyoruz.''

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :