Vizesiz İlk Türkler Londra'ya Ulaştı

Vizesiz İlk Türkler Londra'ya Ulaştı

Ankara Anlaşmasında nihayet sonuç alındı

Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği üyesi ülkelerde iş kurmasına olanak tanıyan Ankara Anlaşması çerçevesinde Türkiye'den yapılan başvurulardan ilk kez olumlu sonuç alındı.

İngiltere'ye vizesiz girişi kabul edilen ilk 5 kişiden ikisi Londra'ya bugün girerken, Ankara Antlaşması çerçevesinde İstanbul Başkonsolosluğu'na başvuru yapan işletmeci Bülent Selçuk ve işadamı Uğur Akdoğan, başvurularının kabul olması sonucu oturma ve çalışma izinleri ile birlikte bugün Londra Heathrow Havalimanı'ndan İngiltere'ye giriş yaptı.

Londra'da faaliyet gösteren Kuddüs Avukatlık Bürosu, Türk vatandaşlarını yakından ilgilendiren Ankara Anlaşması'nda, hukuken kazanılmış hakları geçmişte görmezden gelen İngiliz Hükümeti'ne karşı bir adım daha ilerleme sağladı.

Ankara Anlaşması, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde, "Ortaklık Hukuku"ndan kaynaklanan özel maddeler nedeni ile iş kurmak veya yatırım yapmak isteyen Türk vatandaşlarına, oturum ve çalışma izni vizesinin yolunu açıyor. Heathrow Havaalanı'nda müvekkilleri Uğur Akdoğan ve Bülent Selçuk'u karşılayan avukat Hakan Camuz, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için bugün çok önemli ve tarihi bir gün. Uğur Akdoğan ve Bülent Selçuk bugün Türkiye'den yaptıkları Ankara Antlaşması başvurusu kapsamında İngiltere'ye 1 senelik oturum alarak geldiler. Hukuki mücadele sonunda alınan bu sonucun Türk vatandaşlarının hepsinin üzerinde etkisi olacaktır. Türkiye vatandaşları için bu 2 insanın verdiği hukuki mücadelenin sonucunda Türkiye'ye uygulanan vize uygulamasında mutlaka değişiklik olacaktır. Türk vatandaşlarının oturum almak amacıyla AB ülkelerine gitmeleri daha kolay olacaktır" şeklinde konuştu.

İngiltere'ye ilk kez geldiğini söyleyen Bülent Selçuk ise, "Bu iş için yaklaşık 1 senedir mücadele veriyoruz. Çok zor oldu. Avukatların desteği ve gösterdiğimiz sabır sayesinde sonuçları aldık. Buraya ticari amaçla geliyoruz, iş yeri açacağız" dedi. İngiltere'ye vizesiz giriş yapan Uğur Akdoğan ise, "Çok mutluyuz, sevinçliyiz. Bundan sonraki süreçte bu kararın Türk vatandaşları için hayırlı olmasını umuyorum. Burada kebap dükkânı açmayı düşünüyorum. 1 sene süremiz var. Bu senede duruma bakıp, değerlendireceğim" dedi.

Türk vatandaşlarının tümünün Avrupa'ya vizesiz gelmesinin şimdilik bir ütopya olduğunu belirten avukatlık bürosu ortaklarından Camuz, kazanılan davaların Ankara Anlaşması çerçevesinde AB ülkelerine gelip oturma ve iş kurmayı isteyen kişilerin önünü açtığını, ancak Avrupa kapılarının açıldığı gibi iddialı yargılara varmak için yeterli olmadığını söyledi. Camuz, ''Bu mücadeleyi yaparken amacımız, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin altına imza koyduğu anlaşmaların verdiği hakların sağlıklı biçimde Türk vatandaşları tarafından kullanımının sağlanmasıdır. Türk vatandaşları aldıkları bu oturumlar sayesinde, AB'ye üye her ülkede yatırımcı olarak gidebilmeleri ve bu yatırımları kısıtlayan her türlü uygulama kapatılmış olmaktadır" dedi.

Geçtiğimiz Haziran ayında Güler Kaşmaz adlı Türk vatandaşına İstanbul'daki Başkonsolosluk tarafından bir yıl süreyle İngiltere'de oturma ve çalışma izni verilmişti. Kaşmaz, İngiltere'den sınır dışı edildikten sonra, İstanbul'dan avukatları Muhammed Abdülkuddüs ve Başarat Ali aracılığıyla İngiliz Başkonsolosluğuna yaptığı başvuru, Konsolosluk tarafından öncelikle ''yatırımcı vizesi başvurusu'' kategorisine sokularak reddedilmişti. Ülkede yatırım yapmak isteyen ve Ankara Anlaşması'nın tarafı olmayan ülkelerin vatandaşlarına uygulanan 200 bin sterlinlik yatırım kaynağı gösterme zorunluluğunu ret gerekçesi olarak kullanmaya çalışan İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu aleyhinde Kaşmaz ve avukatları tarafından İngiltere'de açılan davanın yargıcı, Başkonsolosluk görevlilerinin yanlış bir değerlendirme yaptıkları ve hukuk dışı karar aldıkları sonucuna varmıştı.

Etiketler :