Vücudun sağlığı dişte başlıyor

Vücudun sağlığı dişte başlıyor

Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Asım Savaş, huzurlu ve sağlıklı olmak için ağız ve diş sağlığına önem verilmesi gerektiğini söyledi

Savaş, Emniyet Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında, polis ve ailelerine 'Diş Sağlığı'nın Önemi' konulu seminer verdi. Dişte oluşacak küçük bir çürüğün insanı 'şiddetli ağrı' ile zorda bırakacağını anlatan Savaş, dişhekimine gitmekten çekinilmemesi gerektiğini dile getirdi. 6 ayda bir düzenli olarak dişhekimine gidilmesini tavsiye eden Savaş, bu şekilde diş çürüklerinin de önüne geçilebileceğini anlattı.

Ağızda oluşan çürük ve bakterilerin böbreklere de zarar verdiğini belirten Savaş, tüketilen gıdalara da dikkat edilmesi uyarısında bulundu. Savaş, diş sağlığı için gerekli B vitamininin bulunduğu yoğurt ve balığın tercih edilmesini, süt tüketilmesini, mümkünse zeytinyağı kullanılmasını istedi.

Diş sağlığı konusunda önemli olan bir malzemenin ise diş fırçaları olduğunu ifade eden Savaş, çocuklara ağızlarında rahat dolaştırabilecekleri fırçalar alınması gerektiğini söyledi.

Dişleri fırçalarken bütün dişlerin temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Savaş, "Çocuklar seviyor diye tatlı, çikolata ve şekeri bolca tüketmesine izin vermeyin" uyarısında bulundu. Savaş, şöyle devam etti:

"Şeker bir saat içinde ağızda bakteri üretmeye başlar. Çocuğunuza orantılı şeker verin ama aynı zamanda bakteriyi de ortadan kaldırmak için dişlerini fırçalamasını sağlayın. Sindirim ağızda başlar iyi öğütülmemiş besin maddeleri midede asit oluşturur. Bu, safra kesesine de zarar verir. Yiyecekler küçültülerek yenirse mide ve safra kesesi rahat çalışır. Onun için çocuklarınızın dişlerini mutlaka takip edin. Çene kapanıp açılırken alt ve üst dişlerin birbirine baskısı bin 260 kg'dır. Çürükler oluşan bir diş bu baskıya dayanamaz."

Etiketler :