VÜCUDUNDA TAM 6 TANE BÖBREK VAR

VÜCUDUNDA TAM 6 TANE BÖBREK VAR

Rize İkizdereli Yunus Ekşi'ye 4 kez yapılan böbrek nakliyle vücudundaki böbrek sayısı 6'ya yükseldi!

Antalya'da daha önce 3 kez böbrek nakli yapılan, ancak hastalığı nedeniyle bu organları iflas eden 34 yaşındaki Yunus Ekşi'ye, dördüncü kez nakil yapıldı. Yunus Ekşi'nin vücudundaki böbrek sayısı 6'ya ulaştı.

Rize'nin İkizdere İlçesi'nde doğan Yunus Ekşi, küçük yaşlardan itibaren böbrek rahatsızlığı yaşamaya başladı. İstanbul'da üniversiteye gittiği yıllarda rahatsızlığı nükseden Yunus Ekşi'ye, hastanedeki muayenede Nefrit (idrara protein karışması) teşhisi konuldu. Annesi Hatice Ekşi, böbrekleri 1998 yılında iflas eden oğluna böbreklerinden birini bağışladı. Kendi böbrekleri vücudunda bırakılan Ekşi, 3 böbrekle yaşamına davam etti. 6 yıl sonra nakledilen yeni böbrek de çalışmaz hale gelince Ekşi diyaliz makinesine bağlanmaya başladı.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitiren, ancak hastalığı nedeniyle hiç çalışamayan 1.90 metre boyunda, 125 kilogram ağırlığındaki Ekşi'nin vücudu aşırı su tutunca yeniden böbrek nakline karar verildi. Bu kez babasından alınan böbrek Ekşi'ye nakledildi. Yunus Ekşi, dört böbrekle yaşamına devam etti. Bu böbrek de çalışmaz hale gelince Ekşi yeniden diyalize girmeye başladı. Bir süre sonra damar yolları tıkanan Yunus Ekşi, geçen yıl Şubat ayında Sağlık Bakanlığı'nın acil nakil gereken hastalar listesine alındı.

5'inci ve 6'ncı böbrek kadavradan

Muğla'da trafik kazası geçiren ve beyin ölümü gerçekleşince Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde organları alınan 19 yaşındaki gencin bir böbreği, 18 Nisan 2009 tarihinde özel bir hastanede Prof. Dr. Alper Demirbaş ve ekibi tarafından Yunus Ekşi'ye nakledildi. Beşinci böbrek de karın boşluğuna yerleştirildi.

Bu süreçte 5'inci böbrek de işlevsiz hale gelince Yunus Ekşi yeniden diyaliz makinesine bağlanmaya başladı. Alanya ilçesinde yüksekten düşme sonucu götürüldüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 25 yaşındaki Berivan Çakan'ın ailesi kızlarının organlarını bağışlayınca, böbreklerden birinin Yunus Ekşi'ye nakledilmesine karar verildi. Berivan Çakan'dan alınan böbrek, Prof. Dr. Alper Demirbaş ve ekibi tarafından Yunus Ekşi'ye nakledildi.

4 saat sürdü

Operasyonun başarılı geçtiğini belirten Prof. Dr. Alper Demirbaş şunları söyledi:

“Böbrek nakillerinde genellikle hastanın kendi böbrekleri çıkarılmaz. Çünkü hastaya daha uzun süre anestezi vermekten, yeterinden fazla yorgun düşen bedeni hırpalamaktan kaçınırız. Yunus Ekşi'nin vücudunda 5 böbrek olduğu için ve damarları tıkalı olduğundan nakilde çok zorlandık. Genellikle böbrek naklini 1- 2 saate bitiririz, ancak Yunus'un ameliyatı 4 saati buldu. Ameliyattan önce durumun çok zor olduğunu kendisine de anlattık. Daha sonra karın boşluğundaki bir yere yeni böbreği yerleştirildi. Hastamız çok iri yarı olduğu için 6'ncı böbrek için yer bulmakta zorlanmadık. Damar bulmakta zorlandığımız anlar oldu.”

Anne ve babasından aldığı böbrekleri doğal karşıladığını söyleyen Ekşi, “Beni hiç tanımayan insanların bağışladığı böbrekler bana çok farklı duygular yaşatıyor. Bu farklı bir sorumluluk duygusu. O ailelere çok teşekkür ediyorum” dedi.

Heyecan ve mutluluktan konuşamayacağını söyleyen baba Hasan Ekşi de, gözyaşları arasında organı bağışlayan aileye ve doktorlara evladını yeniden yaşama kavuşturdukları için teşekkür etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :