Vurabilirler, vuracaklar, vurdular!

Vurabilirler, vuracaklar, vurdular!

İskenderun'daki baskından 1.5 yıl önce PKK'nın kışlayı vurabileceği rapor edildi, PKK'lılarda üssün fotoğrafları bulundu. Ama hiçbir önlem alınmadı.

Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde altı askerin şehit olduğu Deniz Üs Komutanlığı'na bağlı Şehit Er Remzi İlboğa Kışlası'ndaki PKK saldırısında askerî yetkililerin ihmalini ortaya koyan yeni bilgiler ortaya çıktı. Taraf'ın ulaştığı Ocak 2009 tarihli denetleme raporunda, Şehit Er Remzi İlboğa Kışlası'nın, PKK'nın roketli saldırısına “açık konumda” olduğu belirtildi. Raporda olası saldırılara karşı önlem olarak da duvar örülmesi istendi. Ancak altı askerin şehit olduğu son baskın, hiçbir önlemin alınmadığını gözler önüne seriyor. Roketatarla vurabilirler Güney Deniz Saha Komutanlığı'nda 6 Ocak 2009 tarihindeki denetleme raporunu yazan Deniz Kurmay Albay Metin Şentürk, PKK saldırısına uğrayan Şehit Er Remzi İlboğa Kışlası'ndaki eksikliklere dikkat çekti. “Hizmete Özel” denetleme raporunda şöyle dendi: “Şehit Er Remzi İlboğa Kışlası'nın kuzeyinden geçen İskenderun-Hatay otoyolunun kışlaya hâkim bir km'lik bölümünde kışlaya karşıdan yapılacak terörist saldırılara (Roketatar, havan vb.) karşı açık konumda bulunduğu ve bölgenin terörist faaliyetlere açık olması nedeni ile mevcut durumun kışla güvenliğini tehdit ettiği tesbit edilmiştir.”

Kışlaya duvar örün

Raporun “direktif” bölümünde ise alınması gereken önlemler sıralandı. Raporda, “DKY 119-1 (B) gereğince, Karayolları sorumluluk sahasında yer alan bahse konu bölgenin terörist faaliyetlere engel olacak şekilde tahkim edilmesi (Duvar ile örülme vb.) maksadıyla Karayolları Gn. Md.lüğü ile koordine kurulması, bu yöntem ile gereği yapılamadığı taktirde DKD kapsamında yapılması için üst makama teklifte bulunulması sağlanacaktır” dendi.

Ve roketle vurdular

Ancak denetleme raporundaki uyarılara rağmen hiçbir önlem alınmadı. Ayrıca, yan sütunlarda “Dikkat dikkat baskın olabilir” başlığı altında okuyacağınız gibi, Ağustos 2009'da bu kışlanın PKK keşfine konu olduğu kanıtlandı. Yine önlem alınmadı. Denetleme raporundan yaklaşık bir buçuk yıl sonra 31 mayısta PKK, Şehit Er Remzi İlboğa Kışlası'na raporda anlatılan yerden “roketli saldırı” düzenledi. Göz göre göre gelen baskında Serhat Aslan, Kerem Oğuz Erbay, İsmail Kartal, Erol Tavukçu, Ümit Akbulut ve Erhat Terletme adlı askerler şehit oldu.

Dikkat dikkat baskın olabilir

Ölen PKK'lıların üzerinde İskenderun'daki tüm birliklere ait fotoğraf ve haritalar çıkınca bir gün sonra 8 Ağustos 2009 tarihinde Hatay Jandarma İl Komutanı Albay Vedat Çolak, Adana Jandarma Genel Komutanlığı ve baskının yapıldığı Şehit Er Remzi İlboğa Kışlası'na uyarı yazısı gönderdi. Yazıda, PKK'lıların saldırıyı gerçekleştirdikleri otoban bölgesinde keşif yaptıkları ve bölgede bulunan askerî birlik ve tesisler ile kritik sanayi tesislerine yönelik saldırı amaçlı hazırlık yaptıkları belirtildi. Yazıda tüm birliklerin tedbir alması gerektiği vurgulandı. 2000-41478-09 “İstihbarat” kodlu, “Terör örgütü mensuplarının faaliyetleri” konulu raporda çarpıcı bölümler şöyle:

» Hatay ili Amanoslar bölgesi dağlık alanda faaliyet gösteren PKK/Kongra-Gel terör örgütü mensuplarının faaliyetlerine yönelik yapılan istihbari çalışmalar neticesinde elde edilen bilgilerde bölücü terör örgütü mensuplarının bölgede bulunan askerî birlik ve tesisler ile kritik sanayi tesislerine yönelik saldırı ve sabotaj türü eylemlerini yapılması amaçlı keşif faaliyeti yapmaktadırlar.

» Terör örgütü mensuplarınca keşif esnasında kullanılan muhtemel keşif yerleri ile keşfi yapılan askeri birlik ve krtik tesislere ait keşif bölgelerini gösterir haritalar ile fotoğraflar ekte gönderilmiş olup, birlik emniyeti kapsamında alınacak tedbirler, yapılacak operasyonel faaliyetler ve istihbari çalışmalarda konunun dikkate alınmasını arz ve rica ederim.” Buralara dikkat çekildi Raporda PKK'lıların keşif yaptığı yerler şöyle sıralandı:

» 4'üncü Ulaştırma Terminal Birlik Komutanlığı,

» 51'inci Bakım Merkez Komutanlığı,

» İskenderun Karayılan J. ASYŞ. Komd. Bl. Komutanlığı,

» İskenderun Demir Çelik Sanayi A.Ş'ye ait su pompası,

» Denizciler Otoban Gişesi.

İşte örgütün çektiği fotoğraflar

Fotoğraflarda baskının yapıldığı Deniz İkmal Komutanlığı Şehit Er Remzi İlboğa Kışlası'nın tepeden çekilmiş 30'a yakın fotoğrafının yanı sıra 51. Bakım Merkez Komutanlığı'na ait keşif görüntüleri açıkça görülüyor. Yedi video görüntüsünün ikisi askerler tarafından çekilmiş.

Bu görüntülerde çatışmada ölen üç PKK'lının görüntüsü yer alıyor. Görüntüyü çeken kişi “Bu kişiler yukarıdaki bölgeden aşağıya indirildiler” diyerek çatışmanın olduğu bölgeye zoom yapıyor. Diğer beş görüntü ise PKK'lıların baskından aylar önce çekmiş olduğu İskenderun ve baskın yapılan birliğin görüntüsü.

Saldırının yapıldığı yerin yanı sıra nöbet kulübelerini de videoda görmek mümkün. Taraf, dünkü sayısında İskenderun'da saldırıya uğrayan üsse ait fotoğraf ve video görüntülerinin PKK'lıların üzerinden çıktığını yazmıştı.









TARAF

Etiketler :