Washington Lübnan'daki değişimden rahatsız

Washington Lübnan'daki değişimden rahatsız

Tunus’ta yakılan devrim ateşi birbiri ardına bölge ülkelerine sıçrarken, Hariri hükümetinin düşmesi sonrasında Lübnan’da da dengeler değişti.

Yeni hükümeti kurma görevi Hizbullah’ın liderliğindeki muhalefetin desteklediği Necip Mikati’ye verilince, başkent Beyrut sokakları karıştı. Hizbullah’ı Suriye ve İran’ın himayesinde bir darbe yapmakla suçlayan eski Başbakan Saad Hariri yanlıları gün boyu protesto gösterileri yaptı.

Hizbullah’a yakın bir ismin iktidarda başrolü kapması Washington’ı da rahatsız etti. Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Lübnan’da yeni hükümetin kurulması sürecindeki gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini kaydetti. ABD’yi ziyaret eden İspanyol mevkidaşı Trinidad Jimenez ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Clinton, “Hizbullah’ın kontrolündeki bir yönetimin şüphesiz ki bu ülkeyle ikili ilişkilerimize etkisi olacaktır. Bu konuya ilişkin duruşumuz değişmedi. Öncelikle adaletin yerine gelmesi, cinayetlerin cezasız kalmasının sona ermesi ve Lübnan’ın egemenliğine dış müdahalelerin son bulması gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

Lübnan’da Hizbullah’a yakın 11 bakan, Birleşmiş Milletler’in kurduğu mahkemece 2005’teki Refik Hariri suikastiyle ilişkilendirildikleri iddiaları üzerine istifa edince, 12 Ocak’ta hükümet düşmüştü.
 


 

Etiketler :