Washington ve Irak'a nota

Washington ve Irak'a nota

IŞİD tarafından rehin tutulan konsolosluk ekibinin yeri tespit edildi. Devletin tüm birimleri bölgeyi adeta abluka altına aldı.

IŞİD'İN Musul Başkonsolosluğu'na gerçekleştirdiği saldırı öncesi tahliyelerin yapılmadığına dair önemli bir detay daha ortaya çıktı. Başkonsolos ve ekibinin güvenli bir bölgeye geçmesi için önce karadan tahliye denendi. Ancak bu IŞİD'in Musul'da bulunan ana güzergahlar ve köprüleri tutması nedeniyle hayata geçirilemedi. Karadan tahliye yapılamadığı için helikopterle tahliye senaryosu hazırlandı. Başkonsolosluğun içinde helikopter için uygun pist olmadığından bu tahliye seçeneği gerçekleştirilemedi. Uygun pist bulunduğunda ise geç kalınmıştı. Bu süreçte Washington ve Irak'a "Rehin alınan vatandaşlarımız serbest kalmadan sakın bir askeri operasyon düzenlemeyin" notası çekildi.

İHA VE F-16'LARLA ABLUKA

Daha sonra ise yetkililer, Konsolosluk'ta görevli 49 kişinin güvenliğini sağlamak için büyük bir trafik yaşadı. Kısa sürede Başkonsolos Öztürk Yılmaz ile bağlantı kuruldu. IŞİD tarafından alıkonulan Türk konsolosluğu ekibinin sağlık durumlarının iyi olduğu ve kendilerine iyi davranıldığı bilgisi alındı. Bu dakikadan sonra Türkiye, 49 vatandaşını güvende tutmak için tüm birimleriyle Musul'a adeta çıkarma yaptı. Devlet, tüm birimlerini Musul'a seferber ederken hem IŞİD militanlarıyla hem konsolosluk ekibiyle irtibat kopmadı. Musul'da konsolosluk görevlilerinin bulunduğu alan karadan ve havadan adeta abluka altına alındı. İnsansız hava araçları sürekli kayıt yaparken, F-16'lar da bölgede devamlı gövde gösterisinde bulundu. Bu arada bölgedeki Sünni aşiretlerle de irtibat kuruldu, bilgiler alındı.

TAHLİYELER ÇOK YAKIN

İçerideki özel harekatçılardan, en küçük rehine 8 aylık Ela, özel harekat polis köpeği Asil'in bile tabiri yerindeyse kalp atışları saniye saniye takip edildi. Ekibin tutulduğu binaya getirilen yemeklerden tüm ihtiyaçlarına kadar her ayrıntıdan Türk yetkililerinin haberi oldu. Devletin tüm birimleri, tahliye olana kadar vatandaşlarımızın anbean takip edileceği bilgisi verildi. IŞİD'in devlet statüsü kazanıp kendisine üst düzey siyasi muhataplar bulmak için ve rehineleri teslim ettiğinde kendilerine operasyon yapılmaması adına görüşmeleri uzattığı öğrenildi. Konsolosluk ekibinin kısa süre içinde serbest bırakılacağı bilgisi alındı.

TAKVİM

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.