WikiLeaks belgeleri açıklandı!

WikiLeaks belgeleri açıklandı!

New York Times gazetesi, dünyada büyük merakla beklenen internet sitesi WikiLeaks'in sızdırdığı ''gizli devlet'' belgelerini yayınlayan ilk kuruluş oldu.

WikiLeaks belgelerinde, Suudi Arabistanlı bazı mali kaynaklar terör örgütlerini besleyen kaynak olarak gösteriliyor.

Birçok liderin gizli bilgilerinin yer aldığı belgelerde, Çin hükümetinin bilgisayar sabotajlarıyla ABD'yi hedef aldığı kaydediliyor.

WikiLeaks'te, nükleer silah sahiplerinin geliştirdiği programlar da yer alıyor.

WikiLeaks'in bu gece yayımlayacağı belgeler merakla beklenirken konuyla ilgili ilk gelişme, Alman Der Spiegel'in yarın piyasada olacak yeni sayısının kapağının Twitter'dan yayımlanması oldu.



Der Spiegel'in kapağında, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın iç yazışmalarında dünya liderlerinin nasıl adlandırıldığı yer alıyor.

Kapağa göre, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad için "Hitler"; Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy için "çıplak imparator"; Almanya Başbakanı Angela Merkel için "teflon", Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai için de "paranoyak", Rusya Başbakanı Vladimir Putin için "Alfa erkeği" ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev için ise "korkak ve çekingen" ifadeleri yer kullanılıyor.

Kuzey Kore lideri Kim Yon Il'in epilepsi hastası olduğu, Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin hemşiresinin "seksi bir sarışın" olduğu belirtilirken, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin "çılgın partilerden" hoşlandığı söyleniyor.

WIKILEAKS'E SANAL SALDIRI!

Bu arada akşam saatlerinde Wikileaks'in sosyal iletişim ağı Twitter'daki mesajında, ''Şu anda sitemiz servisi saldırı altında'' yazdı. Mesajın yayınladığı dakikalarda siteye erişilemiyordu. Şu anda ise sıkıntılı da olsa siteye giriş yapılabiliyor.

Wikileaks bugün açıklayacağı yeni gizli belgelerin, Afganistan ve Irak'la ilgili açıkladığı belgelerden daha kapsamlı ve büyük olacağını duyurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise yeni belgelerin birçok masum kişinin hayatını riske atabileceği uyarısında bulunmuştu.

Wikileaks, Twitter'daki bir mesajında "WikiLeaks çökse bile, belgeler bu gece El Pais, Le Monde, Speigel, Guardian & NYT'de yayınlanacak" dedi.

AA

Etiketler :