Wikileaks'ın sahibi iade ediliyor

Wikileaks'ın sahibi iade ediliyor

İngiltere Belmarsh Magistrates Mahkemesinden çıkan kararla Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın İsveç'e iadesine karar verildi.

Ancak Assange'ın avukatlarının 7 gün içerisinde itiraz etmesi durumunda dava yüksek mahkemeye taşınacak. Yüksek mahkemede de karar değişmezse, Assange 10 gün içinde İsveç'e iade edilecek.

Yargıç Howard Riddle'ın yürüttüğü davanın duruşmasında iki konu üzerinde özelilikle duruldu. Assange'ın tanıklarından Bjorn Hurtig'ın inandırıcı olmadığı ve Julian Assange'ın İsveç'e ifade vermeye çağrıldığında kasten bu ülkeye gitmemesi ile Assange'ın iade edildiği takdirde adil yargılanmayacağı görüşü yargıç tarafından kabul görmedi. Assange, mahkeme sonunda yaptığı açıklamada, İsveç'e iade edildiğinde adil yargılanmayacağını ve bunun Amerika'nın önünü açacak politik bir oyun olduğunu iddia etti.

Avrupa Tutuklama Emirlerine değinen Assange, bunun süreci içinden çıkılmaz bir duruma soktuğunu savundu.

Julian Asange'ı mahkeme kapısı önünde destekleyen grup, verilen karara kızgınlıklarını oturma eylemi yaparak gösterdi. Polisin protestocuları uzaklaştırmaya çalışması ve basının görüntü almaya çalıştığı kargaşa sırasında polisle basın mensupları arasında tansiyon yükseldi.

Julian Assange, 7 Aralık'ta İsveç tarafından çıkartılan tutuklama kararıyla Londra'da gözaltına alınmış ve 9 gün gözaltında kaldıktan sonra kefaletle tutuksuz olarak yargılanmasına karar verilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :