'Ya Guti gidecek ya Tayfur!

'Ya Guti gidecek ya Tayfur!

Beşiktaş'ın efsane oyuncularından Sergen Yalçın siyah-beyazlı ekibin gelecek sezondaki transferlerini değerlendirirken ilginç bir iddiada bulundu.

“Guti çok sorumsuz. Zaten tatile gelmiş gibi. Oynatsan dert oynatmasan dert. Ben olsam hiç tutmam. Tayfur tecrübesiz. Guti başına bela olur. İkisinden biri yeni sezonda baharı göremeden bavullarını toplar”

Kartal, Tayfur Havutçu’yla devam kararı aldı. Kadroda egosu yüksek yıldızlar var. Bu sıkıntı yaratır mı?
Beşiktaş’ı, Tayfur Havutçu konusundaki cesaretli kararı nedeniyle kutlamak lazım. Temennimiz çok başarılı olması. Ancak şunu unutmamak lazım. Tayfur’la sezon sonunda yakalanan başarıya aldanmamak gerek. O dönemde lig Beşiktaş için bitmişti. Schuster faciasını atlatmanın da etkisiyle futbolcular başarısızlığı örtmek için biraz gayret gösterdiler. Schuster’in çok bilmiş, ukala tavrından sonra Tayfur’un insancıl yaklaşımı olumlu katkı sağladı. Ama Tayfur çok tecrübesiz bir teknik direktör. Ligin sonlarında amacı olmayan takımı çalıştırmakla, başta hedefleri büyük bir ekibi çalıştırmak arasında dağlar kadar fark var.

Takımda Quaresma, Guti, Simao, Fernandes ve Almeida gibi üst düzey oyuncular yer alıyor. Mutlaka başarı için egoları yüksek bu oyuncuları bir arada tutup, hedefe yönlendirmek lazım. Bu konuda en büyük sorun Guti’nin kalacak olması. Oynatsan bir dert oynatmasan bir dert. Bence ikisinin sezonu birlikte bitirme ihtimali çok düşük, hatta yok gibi. Ben olsam Guti’yi hemen gönderirim. Beşiktaş’a hiçbir şey vermediğine inanıyorum. Hep bunu anlatmaya çalıştım, en sonunda taraftar da bana hak verip dediğim yere geldi. Sezon sonu geldiğinde herkes benim gibi düşünmeye başladı.

Bir kere temposuz. Başına buyruk davranıyor, disiplinsiz davranışlar sergiliyor. Bence iyi bir profesyonel değil. Böyle bir Guti’nin Beşiktaş’a yarardan çok zarar vereceğini düşünüyorum. Zaten buraya tatile gelmiş görüntüsünde. Yaşı nedeniyle yeni sezonda performansı daha düşecektir. Başa bela olur. Tayfur’la mutlaka sorun yaşayacaktır. İkisinden biri yeni sezonda ilkbaharı göremeden bavullarını toplar. Şimdiden önlem almak lazım.

Yönetim, Guti konusunda çözüm bulursa, Tayfur kurtulur. Önümüzdeki sezonu rahat götürür. Diğer yabancılar, Guti’ye göre daha uyumlu. Quaresma oyun içinde bazen agresifleşebiliyor ama bu hırsından, takımın ona ayak uyduramamasından kaynaklanıyor. Almeida iyi bir golcü. Ama arkasında Guti ile oynayamaz. Fener’de Alex-Niang var mesela. Almeida-Guti mi Alex-Niang mı? Burada Alex farkı ortaya çıkıyor.

TÜRKİYE KUPASI KURTULUŞ OLDU!

Beşiktaş açısından geride bıraktığımız sezonu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye Kupası dışında hiçbir başarı gösterilmedi. Bu kadar yatırım, yıldız transferlerine, dökülen paralara rağmen ligde ilk 5’e zor girildi. Bu açıdan bakıldığında büyük fiyasko. Kurtuluş kupada oldu. Bu kadar iyi kadroya rağmen Beşiktaş gibi bir takımın kupayla teselli bulması trajikomik. Kendisine oranla daha zayıf rakipler olmasına karşın bu kulvarda da çok zorlandı. Avrupa Ligi’nde gruplardan çıkılmasını da büyütmemek lazım. Türkiye’nin belli başlı bir takımıysan, Avrupa’da o başarıya ulaşmak başarı olmamalı. Hedef Şampiyonlar Ligi’nde başarı olmalı. Benim kıstasım orası. Beşiktaş için yurt içinde başarıdaki tek kriter ise şampiyonluktur, ötesi hikaye.

CEVAP ANAHTARI Q7

Quaresma’nın yeni sezonda misyonu ne olur?

Quaresma apayrı yetenekleri olan özel bir oyuncu. İyi günündeyse seyrine doyum olmuyor. Taraftarlarla da aralarında farklı bir bağ oluştu. Ancak sezonun ortasına kadar ligde doğru dürüst verim sağlamadı. Sonlara doğru açıldı. Benim açımdan lige havlu attıktan sonra gösterilen performans bir şey ifade etmiyor. Önemli olan takımı yarışın içinde tutmak. Trabzon ve Fenerbahçe gibi rakipler önünde yetersizken, bazı Anadolu takımlarına karşı içeride iyi oynaman bana yeterli gelmiyor. Mutlaka takımın sana ihtiyaç duyduğu anlarda sahneye çıkıp maçı kazandırması lazım. Diğer maçlarda kurtarıcı zaten bulunur. İhtiyaç duyulan maçlar senin ligdeki kimliğini ve pozisyonunu belirliyor. Bu nedenle yeni sezonda Quaresma’nın performansı Beşiktaş’ın kaderi açısından belirleyici rol oynayacak. Onun isteği, arzusu, futbolu takımın nerede olacağını gösterecek. Birçok şey onun performansıyla yanıt bulacak. Bir nevi cevap anahtarı görevi üstlenip kilit rol oynayacak.

Fernandes kadroda tutuluyor. Bu iyi bir hamle mi?
Fernandes iyi bir oyuncu. Necip ve Ernst ile birlikte Fernandes’in varlığı ön liberoyu sorunsuz kılıyor. Aurelio da var ama artık yetersiz. Fernandes geçen sezon başlarda kötüydü. Daha sonra açıldı, Türkiye Kupası final maçının yıldızıydı. Koşu temposunu geliştirirse çok faydalı olur. Burada da forma yarışı olacak. Performansı kötü olan kenarda bekleyecek. Tabii bunda yabancı kontenjanı da belirleyici rol oynayacak.

BEN OLSAN NİHAT'I GÖNDERMEZDİM

Ekrem Dağ kaldı, Nihat Kahveci gitti, ne diyeceksin?

Beşiktaş’ın, Ekrem Dağ gibi sorunsuz oyunculara ihtiyacı var. Olsa da olur olmasa da ama senin kulübende de gerektiğinde canla başla oynayabilecek futbolcu bulundurman lazım. Ekrem farklı mevkilerde oynayabiliyor. Her zaman ihtiyaç duyulur. Nihat ise büyük ümitlerle geldi. Maalesef beklentilere cevap veremedi. Ayrılırken de fedakârlık yaptı. Ben olsam böyle sembol bir ismi göndermem, onun yerine Guti’yi gönderirim.

BEŞİKTAŞ ÇİFTLİK GİBİ

Ferrari ayak diretiyor? Bu konuda ne düşünüyorsun?

Beşiktaş artık çiftlik olmuş. Hepsi bunun farkında. Ferrari 2.5 milyon Euro alıyor. Yani kim verir bu paraları. Yönetim kontenjanı boşaltmak için bedava oyuncu gönderiyor, üstüne üstlük alacaklarını veriyor. Böyle bonkörlük nerede görülmüş. Yöneticiler kulübün paralarını çarçur ediyor. Yanlış transferler yapıyor, saçma sapan oyuncular alıyorlar. Sonra kulüp borç batağına dönüyor. Ne olacakti ki başka. Yönetim transferde biraz akıllandı ama yine çok yanlış bir politika benimsiyorlar. Maalesef futboldan anlamıyorlar. Sadece menajerlerin yönlendirmesiyle transfer yapılmaz. Büyük bir kulübün, sadece Ahmet Bulut gibi bir menajerin referans verdiği oyunculara ihtiyacı yoktur. Transfer komitesi ve teknik direktör isimleri belirler, gider alırsın. Futbolda işler böyle yürür. Nasıl bir çark dönüyor anlamış değilim.

EGEMEN VARSA ERSAN YEDEK KALIR

Transferleri nasıl değerlendiriyorsun?

Egemen, Türkiye ligi için iyi bir oyuncu. Ama gelecek planlaması olan, Avrupa’da da büyük hedefler koşan bir takımın bu bölgeye daha üst düzey bir oyuncu almasını isterdim. Çünkü savunmanın göbeği kilit noktadır. Haa, hırslı, başarılı bir oyuncu. Mutlaka yararlı olacaktır. Ancak Egemen’i transfer ediyorsan, Ersan Gülüm’e 4 milyon Euro vermek niye? Bonservis bedeli çok yüksek. Şimdi Ersan’ı mı oynatırsınız, Egemen’i mi? Eğer İsmail’in yerine sol beke Egemen çekilmezse, Ersan’ın 11’de forma şansı bulması çok zor. Stopere Sidnei de kiralandı. Bakalım uyum sağlayabilecek mi? İ.Toraman da var. Sivok yetersiz. Beşiktaş’ta oynayacak kapasitede değil. Gurbetçileri çok iyi tanımıyorum, ne desem yanlış olur. İnşallah patlama yaparlar. Mustafa Pektemek enterasan bir oyuncu. Ama yabancı golcü geldiğinde şansı çok zayıf. İleri hat dolu. Mehmet Akyüz de Bank Asya’da patlama yaptı. Ancak Beşiktaş’ta oynamak kolay değil. Sağ bek ve forvete mutlaka çok kaliteli takviye yapılmalı.

Diego Forlan harika, İbrahim Akın gereksiz
Forlan transferi müthiş olur. Mükemmel bir futbolcu. Beşiktaş bambaşka bir hücum kimliğine bürünür. Diego Costa ise camiayı fazla heyecanlandırmaz. İbrahim Akın’a ise ihtiyaç yok. Şans bulacağını pek sanmıyorum. Bölgesi dolu. İleride nerede oynayacak, Q7’yi mi Simao’yu mu keseceksin. İyi bir yedek olur.

Nobre gönderilmeli, Bobo da sıktı artık
Allah aşkına Nobre’nin ne işi var? Bu kulübe ne verdi ki! Ben olsam hemen gönderirim. Nobre’ye golcü demeye artık bin şahit lazım. Bobo da çok sıktı. Kaprisleri bıktırdı. Kafasını futbola vermiyor. Ayaklarından çok çenesi konuşuyor. Bu saatten sonra bir şey veremez.
Sergen Yalçın / Habertürk

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.