"Yabancılara kazıları yasaklayabilirim"

"Yabancılara kazıları yasaklayabilirim"

Bakan Günay tarihi eserlerimizi Türkiye'ye geri vermemekte direnen ülkelere karşı harekete geçiyor

Bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türsab ve MTM ile yapacakları işbirliğini tanıtacakları basın toplantısından sonra verilen yemekte yanyana oturduğum Bakan Ertuğrul Günay ilginç açıklamalarda bulundu.

Türkiye'den kaçırılmış tarihi eserlerin geri alınması ve mevcut durumla ilgili yaptığımız kısa bir sohbette Bakan Günay bu konudaki tavrını net olarak ortaya koydu "Eserlerimizi geri vermeyen ülkelerin o müzelerini protesto ediyorum ve gezmiyorum. Elbette düşündüğünüzde bu tavrımın hemen her yabancı müzeyi kapsaması gerekir çünkü neredeyse Türkiye'den çalınmış eserleri sergilemeyen müze yok. Ben geri alma talebinde bulunduğumuz, bu yönde yapıcı adımlar attığımız ama karşılığında bizimle uzlaşmaya varmayan, eserleri vermeyi reddeden ülke ve müzelere karşı tavır takınıyorum." Bakan Günay'ın bu konudaki hassasiyetini ve kızgınlığını konuşurken bile hissediyorsunuz.

Konuyla ilgili olarak bu sene radikal adımlar atılacağını anlatan Ertuğrul Günay planlarını açıklarken Çorum'daki Boğazköy müzesini örnek verdi. "Şu anda bizim Çorum'da çok güzel bir müzemiz var ve Çorum'daki o müzenin iddiası dolayısıyla, bizden götürülen eserleri geri talep etme konusunda daha haklı bir konumdayız. Boğazköy müzesini restore ediyoruz şimdi, bu çalışma ile dünyaya dönüp  'Biz eserlerimizi sizin kadar iyi koruyabiliriz' hakkına sahip olacağız. Mesela ben bu yıl bir Almanya gezisinde oradaki Boğazköy sfenksini geri istedim. Almanya, Osmanlı zamanında Boğazköy sfenksini restore etmek için alıp götürmüş ve bir daha iade etmemişti. Alman yetkililer restore etmek için aldıkları sfenks üzerinde hak iddia etmeye kalkıp red eden bir tavır içine girdiklerinde tavrımı net olarak ortaya koydum ve bu durumda kendileri ile yapılan Türkiye'deki arkeolojik çalışmaları durdurabileceğimi belirttim.
Bunda da ciddiyim bu şekilde tavır takınan ve eserlerimizi geri vermeyen ülkelerin Türkiye'de yaptığı kazı ve çalışmaları iptal etmeyi düşünüyorum.
Talepler konusunda hep olumsuz yanıt almıyoruz bu bakımdan Boğazköy sfenksinden de ümitliyim. Örnek vermek gerekirse Geçen yıl Rüstem Paşa Çinilerini geri aldık."

BOĞAZKÖY SFENKSİ
Boğazköy Sfenski Çorum'un Boğazkale ilçesinde 1905-1912 arasında yapılan kazılarda Alman Bilim Kurulu tarafından ortaya çıkarılmış, 1917 yılında önce onarım ve sonra da sergilemek amacıyla Osmanlı Devleti'nden izinli olarak Berlin'e gönderilmiş ancak o tarihten sonra iade edilmemişti.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ
Aynı konudan muzdarip diğer ülkeler olan Yunanistan, Mısır, Irak ve Suriye ile bir işbirliğine gidilebilir mi diye sorduğumda Bakan Günay'ın yanıtı olumlu oldu "Elbette. Zaten ben kişisel bazda Yunansitanla bu adımı attım. Akropol yakınına kurdukları müzede boş bırakılmış bir duvar vardır. Yunanistan o boş duvarı kaçırılan rölyefleri geri istiyor ve onları yuvalarına bekliyoruz mesajı vermek için yapmış. Ben yunan yetkililerine çabalarınız sonuç verir de rölyefler evine geri dönerse o gün burada olup bu başarıyı alkışlamak istiyorum dedim.

SELİN KUNT
HABERTURK.COM

Etiketler :