Yahudi Kadının Mektubu

Yahudi Kadının Mektubu

Bir Yahudi kadını, Abdülhamid'e mektup yazarak Yahudilere sahip çıkmasını istemişti. Mektup Yahudilerin psikolojik durumunu gözler önüne seriyor.

Bir Yahudiden Abdülhamit'e

Bir Yahudi kadını, Abdülhamid'e mektup yazarak Yahudilere sahip çıkmasını istemişti. Mektup Yahudilerin psikolojik durumunu gözler önüne seriyor.

Krakov'da otelde kalan bir Yahudi kadını Sultan Abdülhamid'e 1901 tarihinde mektup yazarak Padişahın Yahudilere sahip çıkmasını istemişti. Mektup Yahudilerin psikolojik durumunu anlatma açısından önemli.


Haşmetmeab,

Yahudi olarak doğdum. Bu suretle Hıristiyan aleyhindeyim. Bu arizayı yazmaya cesaret ediyorum. Zat-ı Şahane­leri Kudüs-ü Şerifin Yahudilere Cenab-ı Hakk tarafından vaat edildiğini pek ala bilirsiniz. Bu arazi ta eskiden Yahu­dilerin idi ve şimdi Hükümetinizin idaresindedir. Migile kra­liçesi gibi çok rica ederim Yahudilere şefkatli elinizi uzatınız ve onlara yardım ediniz. Hıristiyanların idaresi altında çok bedbahttırlar ve fena muamele görüyorlar. Yahudilerin kendilerine vaat edilen toprağı şimdi almaya hak­ları yoktur. Eskiden beri bu yerler onların idi. Bunun hatırası için çok rica ederim Yahudi muhacirlerin Kudüs ve İstanbul'a gelip yerleşmelerine, serbestçe dini vecibelerini yerine getirme­lerine müsaade ediniz. Rabbin hukuku üzerine Hıristiyanlardan sinmesinler. Serbestçe ticaret ve seyahatlerine müsaade edilsin ve kimse onlara fenalık yapmasın ve konsoloslarınız hudut dışındakileri himaye etsin. Cenab-ı Hakk mükâfatını verir. Allah size refah ve her işte bahtiyarlık verir. Eğer Zat-ı Şahaneniz Ya­hudilere bir lütfederseniz vakit gelince ben Zat-ı Şahanelerinizi temin ederim ki Yahudiler iyi bir tebaanız olurlar ve iyi Türk vatanperveri olurlar. Vatanlarına sadık, vatan için ve Padişah­ları için fedakâr olur ve Rabbin kanunu mucibince Havrada sa­dakat yemini yaparlar.

 

Etiketler :