Yahudi lobisine ödülünü iade etti

Yahudi lobisine ödülünü iade etti

Newsweek yayın yönetmeni Fareed Zakaria, Yahudi örgüt ADL'nin cami muhalefetine kızdı, ödülünü iade etti.

11 Eylül saldırılarının yapıldığı bölgeye içinde cami olan İslam merkezi yapılmasına karşı çıkan ABD Yahudi lobisinin önde gelen kuruluşu ADL'ye şok bir tepki geldi. Amerikan medyasının etkili isimlerinden Fareed Zakaria, cami muhalefeti nedeniyle ADL'den beş yıl önce aldığı ödülü iade etti.

Newsweek Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Fareed Zakaria, Amerika'nın en etkili Yahudi kuruluşlarından İftira ve Karalamayla Mücadele Birliği'nin (ADL) 5 sene önce kendisine verdiği ödülü, kuruluşun New York'taki İkiz Kuleler'in enkazı yakınına İslami Kültür Merkezi inşası projesine karşı çıkmasını protesto etmek maksadıyla iade etti.

Aynı zamanda Washington Post'ta köşe yazarlığı yapan ve CNN televizyonunda bir yorum programını sunan Zakaria, ADL'ye gönderdiği bir mektupta bu ödüle sahip olmaktan artık vicdani rahatsızlık duyduğunu ve aldığı "güzel" plaketin yanı sıra 10 bin dolarlık hediyeyi de geri vermek zorunda kaldığını yazdı. ADL Direktörü Abe Foxman, Zakaria'ya yazdığı cevabi mektupta ödülü geri vermesi nedeniyle şaşırdıklarını ve üzüntü duyduklarını, ADL'nin doğru adım attığını görmesini umduklarını ve ödülü yeniden geri almasını arzuladıklarını söyledi. New York Belediye Meclisi tarafından mayıs ayında onaylanan ve içinde cami de barındıracak olan İslam Kültür Merkezi, 11 Eylül 2001'deki terör saldırılarında yıkılan İkiz Kuleler'in yakınında bulunması nedeniyle Amerikalı bazı çevrelerin şiddetli muhalefetine maruz kalıyor. Projeye karşı çıkan çevreler, Kültür Merkezi'nin terör saldırısı sonucunda yıkılan İkiz Kuleler'den sadece 800 metre ötede yapılmasının ölenlerin anısına hakaret olduğunu öne sürüyor.

ADL de geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, 11 Eylül saldırılarında ölen insanların ailelerinin yaralarını sarma sürecine zarar vereceğini öne sürerek Kültür Merkezi'nin yerinin değişmesini istemişti. Bu çıkışıyla insan hakları gruplarını şaşırtan ADL, New York Times'ın editoryal yorumunda da sert eleştirilere maruz kalmıştı. Bunun üzerine gazeteye mektup gönderen ADL, Müslümanlara karşı ayrımcılıkla da mücadele ettiklerini vurgulamıştı.

İslam Kültür Merkezi'nin yapılacağı yerdeki 152 yıllık binanın yıkılması gerekiyordu. Kültür Merkezi'nin yapılmasına karşı olan Amerikalı muhafazakâr çevreler, New York Anıt Koruma Komisyonu'na başvurup, yıkılacak binanın tarihi değeri olduğunu belirterek, yıkımın durdurulmasını istemişlerdi. Komisyon, salı günü aldığı bir kararla, artık 'Sıfır Noktası' olarak anılan İkiz Kuleler'in yakında planlanan İslami Kültür Merkezi'nin inşasına yönelik engelleri kaldırmıştı. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg siyasi açıdan riskli tarihi bir konuşma yaparak camiye karşı çıkmanın Amerikan değerlerine ve kanunlarına aykırı olduğunu söylemişti. Amerikan Hukuk ve Adalet Merkezi adlı grup ise komisyonun kararını dava edeceğini açıklamıştı.

Projenin destekçileri "Cordoba Evi" adı verilen Kültür Merkezi'nin, İkiz Kuleler'e yönelik gerçekleştirilen, aralarında Müslümanların da olduğu 3 bin dolayında kişinin öldüğü saldırılardan beri Müslüman toplumun maruz kaldığı bazı olumsuz tutum ve görüşleri aşmaya yardımcı olacağı ümidini taşıyor. Projenin organizatörleri, 13 katlı merkezin yanına 11 Eylül kurbanları için bir anıt dikecekleri ve dinlerarası diyaloğu vurgulayacakları sözünü veriyor. Binada caminin yanı sıra spor salonu, yüzme havuzu, sanat merkezi ve tiyatro gibi bölümler olacak.

Newsweek'in bu haftaki sayısındaki başyazısında cami kompleksinin inşasına desteğini yineleyen Zakaria, Kültür Merkezi'nin başındaki İmam Feisal Abdul Rauf'un ılımlı bir din adamı olduğunu, terörizmi kınadığını ve özgürlüklerinden dolayı Amerika'yı ideal İslami bir toplum olarak nitelediğini hatırlattı.

Hindistan doğumlu bir Amerikalı laik Müslüman olan Zakaria'nın 10 senedir başında olduğu Newsweek, dünyada 24 milyon tiraja sahip. Zakaria, CNN'de 2 yıldır sunduğu GPS adlı programda önde gelen devlet adamları ve uzmanlarını ağırlıyor. Zakaria'nın 97 yıllık Yahudi kuruluşuna iade ettiği Hubert H. Humphrey Özgürlük Ödülü, ABD Anayasasının Birinci Değişikliği olan ifade, din ve basın özgürlüğünü koruyan kişi ve kuruluşlara takdim ediliyor.

Zaman
 

Etiketler :