Yahudiler'den Siyonist Rapora Tepki

Yahudiler'den Siyonist Rapora Tepki

Birçok İsrailli insan hakları örgütü dün, Yahudi Devleti'ni aklayan soruşturma komisyonu raporunu sert bir dille eleştirdi.

Hakim Yaacov Turkel'in başında olduğu komisyonu "gerçeği çarpıtmak" ile suçlayan "İnsan Hakları için Doktorlar"dan yayımlanan bildiride, raporu hazırlayanların ahlaki ve meşru aymazlığa uğradıkları belirtiliyor.

Filistinlilerin hareket özgürlüğünü savunan Gisha örgütüne göre hiçbir soruşturma komisyonunun, -İsrail'in yaptığı gibi Gazze'yi abluka altına alarak- hareket özgürlüğünü ve topraklara girişi sınırlayarak sivil halkın toptan cezalandırılmasını haklı göstermeye hakkı yoktur.

Gisha'ya göre sınırlamaların başlıca amacı, İsrail'in İslami hareket Hamas'a karşı mücadelesi çerçevesinde, Gazze'nin ekonomisini felç etmek ve kent sakinlerinin normal bir hayat sürmesine engel olmak.

İsrailli Arap Hukukçular Derneği Adalah, söz konusu raporun "uluslararası hukuka ters düştüğü" tespitinde bulunuyor ve doğrudan müdahil olan subayları ve askerleri dinleyemeyen komisyonun geniş ölçüde sınırlandırılmış görev alanından rahatsızlık duyuyor.

Türk gemisinde bulunan İsrailli Arap muhalefet milletvekili Hanin Zoabi, Turkel komisyonunun, hâkimlerin seçimi ve tanıklara sorulan sorular nedeniyle başından itibaren taraflı olduğu görüşünde.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bürosundan yapılan açıklamada, raporun sonuçlarından memnunluk duyulduğu belirtildi. AFP

Etiketler :