Yalçınkaya çağa ayak uyduramıyor

Yalçınkaya çağa ayak uyduramıyor

Emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gündel Kanal A'ya dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

"Statüko geri adım atmak zorunda kalacak"
 
Emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gündel Kanal A'ya dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Statükonun gücünün kırıldığını söyleyen Gündel "Başsavcı çağa ayak uyduramakta zorlanıyor"dedi.
 

Özcan Büyüköz/Kanalahaber-Başörtüsü sorununun çözümü için AK Parti'nin Meclis'te grubu olan partilerle görüşmesi, YÖK'ün açıklamaları derken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan "başörtüsü serbestisinin laiklik ilkesine aykırı olduğu açıklaması geldi.

Kanal A'da öğle haberlerine canlı telefon bağlantısıyla katılan Emekli Yargıtay Cumhuriyet savcısı Ahmet Gündel, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın açıklamalarını üzüntüyle karşıladığını söyleyen Gündel "Sayın Başsavcı hala durduğu yerde duruyor. Çağa ayak uydurmakta zorlanıyor.Türkiye'nin demokratikleşme hamlelerini okuyamıyor"dedi.

 

Başörtülü kızların okuyamadığını, eğitim haklarının elinden alındığını belirten Gündel şöyle devam etti:

"Yıllardan beri bu sıkıntı devam diyor. Türbanlı annenin çocuğunu çatışmaya gönderiyorsunuz, başörtülü kızların ağabeyleri burada şehit oluyor. Bunların annelerini kışlaya lojmana sokmuyorsunuz. ‘Haydi kızlar okula’ diyorsunuz sonra bu haklarını ellerinden alıyorsunuz. Ülkede başörtülü kızlarımız ve kadınlarımız kendilerini dışlanmış hissediyor. Kendilerini ikinci sınıf sayan bir genç nesil yetişiri yorunuz. Bunlara yazık günah… Bunlar bizim insanlarımız bunlar bizim kızlarımız..."

Emekli Başsavcı, yapılan haksızlığa üniversitede okuyan kızından da örnek verdi.

Bilkent Hukuk Fakültesi'de okuyan kızını getirip götürken kampüse girdiğini söyleyen emekli savcı uygulamadaki çelişkiyi şu sözlerle gözler önüne serdi.

"Kızımı bırakmak ve almak için kampüse girip çıkıyorum. Kışın şu zamanda bile son derece kısa, mini eteklerle, dekoltelerle okula girip çıkan genç kızımız var. Şimdi bunlara hiç kimse bir şey söylemezken, bunları giyim özgürlüğü olarak değerlendirirken ve onlara böyle bir eğim hakkı tanırken diğer yandan kendilerinin başörtü giyip okula giden kızlarımızın eğitim hakkını elinden alıyoruz. Bu katlanılamaz ve dayanılamaz noktalar geldi. Bu problemin çözülmesi gerekiyor"

Spiker Osman Yılmaz da, Yargıtay'ın açıklamasının zamanlamasına dikkat çekti.

"YÖK’ün adım adım başörtüsü yasağını kaldırılması yönünde kararlar alırken, bir yanda siyasiler de bu sorunun çözümü için diyalog zemini ararken böyle bir dönemde geldi.
Acaba Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklaması ‘yargıçlar yönetimi’ eleştirisini bir kez daha gündeme getirir mi?"yönündeki soruya Gündel "Biz her zaman söylüyoruz. Bürokrasi Türkiye’deki demokratikleşmenin ve gerçek hukuk devletine gitmenin önünü kapatmanın yollarını armanın gayreti içinde…Biz yıllardan beri Sayın Başsavcının durduğu pozisyonları gördük yaşadık. Geçmişte de bunun sıkıntılarını çektik. Referandumda,  HSYK’daki seçimlerde statükonun Türkiye’de gücünün kırılmakta olduğunu görüyoruz"diye cevap verdi.

"Sayın Başsavcı da önümüzdeki dönemde bu noktada bir yere gelecek"diyen Gündel sözlerine şöyle sürdürdü:

"Artık Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da statükonun sözcülüğünü, derin devletin sözcülüğünü yapamaz hale gelecek. Önümüzdeki günlerde böyle lokal direnmelerle kaşı karşıya kalacağız. Fakat artık bunları aşmak son dere kolaylaştı. Bunlar kısa sürede geri adım atmak durumunda kalacak"

Etiketler :