Yalnızlık sağlık için çok zararlı!

Yalnızlık sağlık için çok zararlı!

İnsanlardan kopuk olarak yalnız yaşamak, ruh ve beden sağlığına önemli ölçüde zarar veriyor...

Atila Altuntaş/Stockholm

Yalnızlık sağlığınız için tehlikeli olabiliyor. Chicago Üniversitesi'nde yeni yapılan bir araştırmaya göre, insanlarla iletişim içinde olmayıp yalnız yaşayan kişilerde, yüksek tansiyon ve kalp krizi riskinin çok arttığı belirtildi.

Chicago Üniversitesi'nde bilim adamları 50- 68 yaşları arasındaki 229 kişilik bir gurup üzerinde 5 yıl yaptıkları incelemede, elde edilen sonuçlar; kronik yalnızlığın kan basıncını artırdığı, hiper tansiyon ve kalp krizi riskini en yüksek düzeye çıkardığı, felç ve böbrek yetmezliği nedenlerine yol açtığı bildirilirken, sigara, obezite ve hareket eksikliği gibi risk faktörleri arasında olduğunu açığa çıkardı.

Yalnızlığın sadece davranış değişiklikleriyle değil aynı zamanda vücutta kan dolaşımının düzenli seyriyle de yakından ilişkili olduğunun altını çizen bilim adamı Louise Hawkley, '“Yalnızlık, sabahları gerginlik salgılayan kortizol hormonunun artmasına, bağışıklık sistemindeki hücrelerin gen ifadesinin değişmesine, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, yüksek kan basıncına ve depresyona yol açıyor” diye konuştu.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :