Yandex Türkçe öğrenmekle hayli meşgul

Yandex Türkçe öğrenmekle hayli meşgul

Yandex CEO'su Arkady Volozh: Burası bize test olacak, Türkiye bu yolda CEO

 

İnternet arama motoru Yandex'in merkezi Rusya'dayız. En büyük rakibi Google gibi global bir şirket olmaya yolunda önemli bir sınav veriyor şirket ve Türkiye bu yolda CEO'su Arkady Volozh'ye göre önemli bir sıçrama tahtası olacak. Çünkü Yandex bugüne kadar Kıril alfabesinin kullanıldığı ülkeler Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya'da faaliyet gösteriyordu.
Arama motoru pazarında rekabetin yeni adresi Türkiye'de Yandex geçen yıl sonunda pazara ofis açarak girdi. Geçtiğimiz günlerde yine bu sayfalardan okuduğunuz gibi Microsoft'un Bing'i de Türkiye'de ofis açma hazırlığında. Pazarın yüzde 99'u 210 milyar dolarlık Google'da geri kalan küçük parça 6.6 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan Yandex'e ait. Ancak Yandex hayli iddialı açılımlar yapma niyetinde. Volozy'e göre en büyük silahları ise uygulamalarda yerelliğe önem vermek. Örneğin bu yıl başlayan Ramazan uygulaması gibi.
Bu yolda atılan adımların biri de Türkiye'ye pazarı bilen bir CEO getirmek olduğunu söyleyen Volozy, Doğan Yayın Grubu'ndaki görevlerini bir bir bırakan Mehmet Ali Yalçındağ ile de bu nedenle anlaştıklarını belirtiyor.
Yandex CEO'su diğer arama motorlarından farkını bu noktada anlatıyor: "Dünyada 7 milyar insan var bunun 2 milyarı internet kullanıyor. Google ve Bing uluslararası çapta hizmet veriyor ama Bing sadece ABD'de hizmet veriyor. Eğer Bing'in ABD için geliştirdiği dizindeki arama sonuçları başarılı olursa arama olumlu sonuçlanabiliyor. Biz de uluslararası dizinimizi kurmaya başladık. Gerçek anlamda Türk kullanıcıları için arama hizmeti sunan gerçek anlamda bizde başka şirket yok."

VERİ MERKEZİ KURABİLİRİZ
Gelecek 6 ay içinde Yandex'in büyümesinde gösterdiği çizgiye yatırımlarını da çeşitlendireceğini söyleyen Volazy bu 6 ayın çok önemli olduğunu ifade ediyor. Volozy şöyle konuşuyor: "Bu süreçte Türkçe içerikli servisleri hızla pazara sunacağız. Bu bizi çift haneli bir pazar payına sokacak. Sonrasında başta reklam ürünlerimiz olmak üzere Türkiye pazarında gelir getirici işlere imza atabiliriz. Sonuçta biz geldikten sonar Google resmi ofis açtı. Cumhurbaşkanınız Abdullah Gül'ü ABD'ye davet etti. Bing gelmeye karar verdi, yani pazarı hareketlendirmeye başladık bile."
Arkady Volozh, Rusya dışında Finlandiya ve Hollanda'da kurulu olan data center (veri merkezi) projesiyle ilgili Türkiye'de de çalışma yapmayı planladıklarını ve veri merkezlerinden birini Türkiye'ye kurabileceklerini belirtti.

MEHMET ALİ YALÇINDAĞ: YEMEKTA PATATESİN YANINA ET VERECEĞİZ
Yandex Türkiye'nin CEO'su Mehmet Ali Yalçındağ, Google ile rekabeti ise şu sözlerle özetliyor: " Biz yatırım yaptıkça Google da yatırım yapmak
zorunda kalacak. Yıllardır pazarda tek oldukları için yemekte sadece
patates var dediklerinde onu yiyordunuz. Ama artık yemekte patatesin
yanında et de var. 150 kiloluk kaslı birisiniz ve kahveye gittiğinizde
hemen çayınız önünüze gelir. Herkes onun çevresinde. O Google. Yan
masada ise zayıf biri var ki o da biziz. Ancak ben o kahveyi
tanıyorum. Ve herkesi yanıma çekmeyi biliyorum."

RUSLAR OHA'YI ÖĞRENİYOR
Yandex'in genel merkezi bu aralar Türkiye ve Türkçe öğrenmekle hayli meşgul. Özellikle çeviri bölümünde yerelliğe büyük önem verildiği için Türkçe günlük kelimeler, hatta argo ifadeler tek tek öğreniliyor. Ofisteki bir yazı tahtasında da Türklerin işte en çok kullandığı ifadeler sıralanmış. En ilginci de ‘Oha' kelimesi. OHA'nın karşısında informal very suprise (resmi olmayan büyük sürpriz) yazıyor.

TRAFİK HABERCİSİ OLDUK
Yandex'in trafik bilgisi veren uygulaması İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ninkinden bir hayli farklı. İBB kameralardan yoğunluğu tespit ederken Yandex bire bir trafikteki araçlardan o bilgiyi alıyor. Arkady Volozh, Türkiye'de filolara GPS takarak veri aldıklarını ve her bir kullanıcının da cep telefonu ile aslında sinyal göndererek hız bilgisini farkında olmadan verdiğini belirtiyor. Rusya'daki uygulamada bilginin yüzde 80'inin vatandaşlardan 20'nin filolardan alındığını Türkiye'de şimdilik bunun tam tersinin olduğunu söylüyor.

SATIN ALMA YAPABİLİRİZ
Yandex'in Rusya'da verdiği hizmetler oldukça ilginç. Volozh bir çok uygulamayı Türkiye'yeye getirmeyi istediklerini belirtiyor ve anlatıyor: "Taksi uygulamamız var. 12 dakika içinde müşteri ile taksiyi buluşturuyoruz. Yandex Guru ile satış danışmanlığı veriyoruz. Ve Yandex Market ile 37 milyon ürünü sergiliyoruz. Tüm bunlarla ilgili Türkiye'de açılımlar yapılabilir hatta satın almalar da düşünebiliriz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.