'Yapılanlar hiç etik olmadı'

'Yapılanlar hiç etik olmadı'

Genelkurmay Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ, ilk kez konuştu..

Türk siyasi hayatının en önemli krizlerinden biri olan 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminin perde arkasındaki gelişmelerle ilgili Ergenekon dosyasındaki bir belge, 367 tartışması çerçevesindeki iddiaları yeniden gündeme getirdi. Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın yanı sıra dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclis'teki cumhurbaşkanlığı oylamasına katılmaması için dönemin ANAP lideri Erkan Mumcu üzerinde baskı kurduğu ileri sürüldü. İddialar üzerine eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, emekli olduktan sonra ilk kez Milliyet'e konuştu.

BAŞBUĞ VE BÜYÜKANIT İDDİASI

Balyoz davası kapsamında Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın tutuklanmasından sonra önümüzdeki günlerde bir dalganın daha yaşanacağına ilişkin haberler büyük merak uyandırdı. Savcılıkça çağrılacak isimler arasında önceki Genelkurmay Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ ile ondan önceki Genelkurmay Başkanı emekli Org. Yaşar Büyükanıt'ın da yer alacağı haberleri bu merakı daha da artırdı. Başbuğ ile ilgili olarak bir süre önce Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında danışmanı Nuran Yıldız aracılığıyla dönemin ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'ya bir bilgi notu gönderdiği öne sürülmüştü.
Başbuğ'un Mumcu'ya, Yıldız aracılığıyla "Anayasa Mahkemesi ile konuştuk, AKP'yi kapatacaklar. (Recep Tayyip) Erdoğan, (Abdullah) Gül ya da (Bülent) Arınç'tan biri seçilirse TSK müdahale edecek. Size yeni oluşum sözü veriyoruz" mesajını ileterek oylamaya katılmaması yönünde baskı kurduğu iddiasına yer verilmişti.

NEDEN ŞİMDİ GÜNDEME GELDİ

Bir önceki Genelkurmay Başkanı Başbuğ ile dün bu konuyu konuştum. İlker Paşa her zaman olduğu gibi demeç vermeye istekli değildi. Önemli bir iddianın gündeme getirildiğini vurgulayarak ısrar etmem üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:
"3 Haziran 2011 günü bir gazetede Genelkurmay karargahında 2007 yılında hazırlandığı iddia edilen bir bilgi notuna ilişkin bir haber yer aldı.
İddia edilen bu bilgi notu 2009'da ele geçirilen 51 nolu DVD'de yer almaktadır. 2 yıl sonra iddia edilen bu bilgi notunun bugün gündeme getirilmesi düşündürücüdür."

HERKES YALANLADI

Başbuğ Paşa haberin gazetede yer aldığı gün Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya dikkati çekti. İlker Paşa açıklamadan şu alıntıyı yaparak devam etti: "Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasında şöyle deniliyor: Yapılan inceleme sonucunda iddia edilen bilgi notuna ilişkin herhangi bir bilgi, belge veya kayda rastlanmamıştır."

BİLGİ NOTU VERMEDİM

İlker Paşa şöyle devam etti:
"Ben şunu ilave edebilirim: Bütün açıklamalara rağmen değişik ifadelerle bu olayın gündemde tutulmaya çalışılması her şeyden önce etik bir davranış değil. İddia edilen bilgi notunda yer alan hususlar asılsızdır, gerçek dışıdır."

Nuran Yıldız: Mumcu'ya mesaj götürmedim

İletişim bilimci Nuran Yıldız, 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'dan ANAP lideri Erkan Mumcu'ya Meclis'teki oylamaya katılmaması konusunda bir mesaj göndermediğini yineledi. Yıldız, Türktime internet sitesindeki ilk köşe yazısında, hakkında yapılan haberlerle ilgili sitemde bulunarak, şu ifadelere yer verdi: "Bir sabah kalkıyorum. Gazetenin birinde bir haber. A askerden B siyasetçiye 'cısss' içerikli bir mesaj götürmüşüm. Ben götürmedim diyorum. Siyasetçi 'Böyle bir mesaj almadım' diyor. Gazeteci, 'Sizi sizi! Yapmışsınız işte' diyor. Bir iletişim hocası olarak, aylardır bildiğim tüm iletişimsel yollarla hakkımdaki dezenformasyonu yalanlamakla uğraşıyorum. Olmuyor. Bende sözcük bitti. Neler oluyor? Adım neden böylesi abuk haberlerin içinde geçiyor?"

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.